Снимка: Булфото, архив
fallback

България продължава да е страната с едни от най-евтините стоки и услуги в Европейския съюз. В същото време бедността в страната продължава да е водещ фактор.

Много български граждани не могат да си позволят нормален и спокоен начин на живот. Защо и как въпреки всичко българите са най-бедни? Коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на Богомил Николов от Асоциация Активни потребители и Иван Стойков от сайта Моите пари.

"При ниски доходи цените не могат да компенсират. Калкулира се какво можеш да си купиш с единица време/труд, какво можеш да си купиш например със 100 лева. Тогава се вижда, че българите всъщност можем да си купим относително най-малко стоки спрямо другите държави с по-високи доходи", коментира Богомил Николов и потвърди резултатите от изследването на Евростат, че страната ни е най-бедна в ЕС.

В предаването той допълни още, че над 30% от доходите в страната ни отиват за храна. В по-богатите държави от ЕС процентът е под 20. Освен това, българите отделят малко средства за култура и пътувания.

При ниски доходи потребителите търсят евтиното и бягат от качеството.

"Наистина има спад в качеството, компромис в качеството и дори понякога подмяна. Предлагат се откровени ментета, а това е следствие на нашето поведение. Голяма част от хората не четат етикета, не са критични и не внимават в качеството", коментира още Богомил Николов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

Един пенсионер

преди 5 години

Двамата с жена ми ,пенсионерка ,на месец имаме разходи за храна 300 лв.Не се лишаваме от нищо разумно .Редовно плодове и зеленчуци .През денмесо ,кайма или колбаси .Всички ден кисело и прясно мляко .Въпрос на организация и финансова дисциплина .Други разходи - ток, вода ,tV, GSM- 2 бр.- 100 лв.Лекарства - кръвно 20 лв .Кафе и вестници -30 лв .Общо 450 лв.Много ли е ? А си живеем нормално .Иначе съблазни много .Една хубавичка *** - поне 50 лв.Едно хапче виагра-10 лв.

68

Siegfried

преди 5 години

Ветко Арабаджиев ,пръв приятел на Корнелия Нинова .Бенчо Бенчев втори !

67

Зигфрид

преди 5 години

Ако ноември 1989 г. бяха *** и размазани червените *** , всичко сега щеше да е далеч по-добре .Нямаше да има червени милионери- освен червени други няма -,нямаше да има ограбени банки , нямаше да има изнесени капитали , нямаше да има червени медии ,лъжещи хорицата и даващи фалшив прицел .Въобще бедите на България ,са генетично свързани с червените , най - вече БСП , но не само !

fallback