Снимка: Pixabay
fallback

След срива на Търговския регистър експерти от "Демократична България" предлагат екшън план за устойчиво управление на информационните ресурси в държавната администрация.

„От публично изнесените данни можем да заключим за сериозна немарливост както от страна на изпълнителя, т.е този, който поддържа Търговския регистър, така и на вложителя – Агенцията по вписванията“, коментира софтуерният инженер Божидар Божанов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Ние не предлагаме да решим конкретния проблем. Той вече е решен със задна дата. Предлагаме по-скоро да се предприемат мерки, които да предотвратят възникване на такива проблеми в бъдеще“.

Що се отнася до едно от предложенията – създаване на Държавно предприятие “Единен системен оператор”, Божанов посочи, че това е мярка, която вече е залегнала в Закона за електронно управление от 2016.

По думите му това не е нещо уникално за България, а в Западна Европа има редица държави, които използват този модел.

„Идеята е да се създаде share service center, т.е. център за споделени услуги в ИТ, тъй като държавната администрация не може да си позволи скъпите ИТ експерти, които частният сектор може да си позволи. Идеята е да се създаде такава структура с ограничени възможности, т.е. да не може да се конкурира с частния сектор по обществени поръчки, но пък да може да управлява неща като поддръжка, писане на задания, текущ контрол, последващ контрол и други подобни дейности“.

Софтуерният инженер обясни, че изграждането на Държавен хибриден частен облак е друго предложение, което отново е мярка, която е залегнала в редица стратегически документи.

„Идеята е държавата да има облачна инфраструктура, в която всички администрации да могат да си стартират сървъри буквално с няколко клика, така че да не трябва всяка отделно да купува машини, отделни да ги конфигурира, отделно да купува дискове, да се грижи за техния жизнен цикъл, т.е. това нещо ще бъде централизирано и ще има икономии от мащаба“.

Божанов смята, че много често договорите за поддръжка и сходни софтуерни решения са копирани от предишни договори. „Един преглед на тези договори би показал пропуски в нивата на обслужване, неустойки, които евентуално трябва да се плащат и т.н“.

Според него вчерашното решение на правителството за създаване на хранилище за резервни копия на данни е нужно, но крайно недостатъчно. „Това е финалната стъпка, когато всичко друго падне. Тогава се прибягва до такива резервни центрове“.

„Всички тези мерки са практика в бизнеса така или иначе. По-скоро трябва да има припознаване на тези мерки на политическо ниво“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 5 години

В Терелик и Софт Уни има хляб. Работата е там, че хората сме различни. С различно Ай Кю, имам в предвид. За качествен ИТ инженер трябва да имаш интелигентност над 128, което значи, че си готов за Менса. Според статистиката само 2% имат толкова, а под 10% от тях ще влязат в ИТ домейна. Тоест инициативи като на Наков имат смисъл, защото откриват тези 0.2% от децата с някаква надежда да станат кадърни и професионални ИТ кадри. Ако пропуснеш момента да ги научиш ги губиш. И те губят много...

33

Анонимен

преди 5 години

Българската администрация е социално убежище за ниско интелигентни, некадърни, злобни и завистливи до жестокост индивиди от женски пол. Там и суперкомпютри да им инсталират на всеки поотделно, пак ще е трагедия и терор. Те затова са създадени - за да има някои къде да си настанят нискочелите любовници, щерки и племеннички. И го правят напълно осъзнато, понеже на нормалния човек трябва да му е много зле, а не само зле...

32

Анонимен

преди 5 години

До Анонимеn 32Ем сигурнио ползва BGLint, ама нещо сбъгясал, щото му е сар вържъна ...

fallback