Снимка: Pixabay

Оказва се, че сготвените домати, включително и кетчупът, предпазват от рак. Вестник "Мирър" пише за откритието, което е на екип испански учени от Политехническия университет във Валенсия.

Те установили, че тези продукти повишават нивата на полезни бактерии в храносмилателната система, тъй като пробиотичните свойства на доматите се подобряват, когато са готвени. По-точно, когато е при висока температура антиоксидантът ликопен в тях се увеличава.

Испанските учени са изследвали ефекта на екстракт от домати върху рака на стомаха. Резултатите им показват, че той намалява способността на раковите клетки да се разпространяват и в крайна сметка ги унищожава.

Бръчките по челото обаче са тревожен сигнал за здравето на човек. Хората с много и дълбоки бръчки са изложени на 10 пъти по-голям риск да починат от атеросклероза, констатираха френски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Екипът на Йоланд Ескирол изследвал 3200 работещи граждани на възраст 32, 42, 52 и 62 години. Те получили оценки, свързани с дълбочината на бръчките им на челото. Оценка нула означавала гладко чело, а три - дълбоки и многобройни бръчки.

Групата била изследвана в продължение на 20 години. През това време 233 души починали. 2 % били с оценка 2, 3, 6, а 6 % - с оценка 1 и 2. Само 1 % получили 0. Това са резултати за 15 души.

Изследователите достигнали до извода, че дълбоките бръчки са ранен признак на атеросклероза. Кръвоносните съдове на челото са най-чувствителни на образуването на плаки в тях.

Промените в колагена, който участва в структурите на косата, кожата и ноктите, са отговорни за задръстването на кръвоносните ни съдове и за образуването на бръчки.

Атеросклерозата е един от главните фактори при получаване на инфаркт и други заболявания на сърдечносъдовата система, припомня изданието, цитирано от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase