Снимка: Булфото

16 души платиха за нехайството на цялата държава, коментира Диана Русинова от Института за пътна безопасност в студиото на Bulgaria ON AIR след адската катастрофа край Своге, която погуби 16 души и рани тежко десетки.

Още по темата

Вчера от Института за пътна безопасност обявиха, че са подавали многократно сигнали за това, че пътят при Своге е много опасен. Диана Русинова подчерта, че той е осеян е с множество паднали камъни, които са запушили канавките, а покритието на асфалта е нарушено.

Правят ѝ впечатление също множеството огъвания на предпазната мрежа над мантинелата на пътя, както и растителността, която по думите ѝ създава риск от пътнотранспортни произшествия.

"Ремонтът на този път е завършен на 27 декември 2016 г. Стойността на ремонта е 22,957 млн. евро", отбеляза Русинова, цитирайки официална информация от АПИ.

"Виждаше се спирачен път, което означава, че спирачките са работели", посочи тя и добави, че сега трябва да се изследват настилката, уменията на шофьора и техническата изправност на автобуса.

"Общината не е в състояние да осигури обезопасителни мерки, защото не е собственик на пътя. Собственик е Агенция "Пътна инфраструктура", подчерта експертът по транспорта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase