Снимка: Булфото, архив

С или без шумни заведения лятото по морето си върви. И тази година милиони стигнаха по родното Черноморие. Едните са доволни, другите - не чак толкова...

И този сезон не се размина без препирни за чадъри, разправии за цената на цацата и качеството на обслужването. В разгара на лятото отчитаме ръст на чуждестранните туристи у нас. Колкото и да е голям напливът обаче, този сезон май ще се окаже по-слаб от предишния.

Как изглежда летния сезон по морето в цифри - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на Константин Занев от Института за анализи и оценки на туризма.

Действително този сезон има между 5 и 7% ръст в приходите, но според екперта те можеха да бъдат много по-високи. Проверките по черноморието и затварянето на някои нощни заведения са един от факторите, които оказват влияние върху цифрите и силата на туристическия сезон.

След акциите по морето две ключови заведения в Слънчев бряг затвориха врати и вече не функционират по начина, по който функционираха преди. Как се отрази това на туризма?

"Слънчев бряг е парти дестинация и това е ясно. и трябвало един клиент да се ориентира какъв курорт търси и къде отива. Ако действително нощните заведения пречат на хотелите, то трябва да има някакъв контрол. В случая, обаче, хората знаят за какво отиват в Слънчев бряг.", коментира Константин Занев.

Според него точна причина за спада не може да се определи. Станахме свидетели на късния старт на лятото и проливните дъждове, които се изляха в цялата страна. Освен затварянето на заведения и неблагоприятните метеорологични условия, обаче, светът следеше с интерес и Световното първенство по футбол. Така че, според експерта, конкрнетна причина не може да бъде посочена.

Как се отрази спадът на турската лира върху туризма?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase