Снимка: pixabay.com

Динамичният начин на живот ни притиска да сме винаги в кондиция, затова все по-често се нуждаем от бърз прилив на енергия. Кафето обаче не винаги помага. Често в такива случаи на помощ идват енергийните напитки. Според производителите те могат да ни извадят от умората и да повдигнат нашия тонус, но лекарите имат различно становище, ако към "изкуствената" енергия посягат деца.

Според диетолога д-р Анна Йорданова енергийните напитки не са вредни, ако се употребяват в умерени количества.

"Ако човекът има заболявания или ако енергийната напитка я пият деца под 10 години, е много вредно. На децата не им е нужно да пият енергийни напитки, защото имат достатъчно енергия. В енергийните напитки има голяма концентрация на кофеин и това не е хубаво за тях. Хората пият енергийната напитка за прилив на енергия, но тя е изкуствена", категорична е докторката в "България сутрин".

Тя е на мнение, че ако човек изпитва липса на енергия, то това значи, че не се храни правилно.

Психологът Полина Василева пък подчерта, че енергийните напитки влияят деструктивно на мозъка.

"Има държави, в които вече е забранена употребата на енергийни напитки. Те водят до депресия, халюцинации и други. Хората, които са прекалили с енергийни напитки, стават в някакъв момент зависими. Пациенти идват при мен и казват, че искат да поемат напитката отново", каза пред Bulgaria ON AIR специалистът.

Василева отбеляза, че младежите, които искат да блеснат в своята среда, могат да започнат да се занимават със спорт, вместо да пият енергийни напитки, които ще подействат зле на тялото им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase