Снимка: The Guardian

Технологията и изкуственият интелект са бъдещето? Не, това вече е настоящето.

По всяка вероятност четете тази статия на електронно устройство, което съдържа цялата забележителна информация от живота Ви.

Дали сте достъп до банковата си сметка, използвате компютъра си за финансови трансакции. Компютърът, може би, е запечатал най-важните Ви разговори с близки, колеги и дори лични моменти. Той помни какво сте купили, каква музика слушане и дори знае с кого излизате.

Въпросът е – вярвате ли на този компютър?

Това е и въпросът, който Крис Пейн поставя в новия си документален филм. Целта му е да изследва дали съществува потенциална опасност за катастрофа по пътя към все по-големия стремеж за развитие на технологиите.

Предимства като изкуствения интелект, все по-голямата автоматизация на машините, които научават нови алгоритми водят човечеството към забързан свят с много удобства.

Същевременно, обаче, същите тези удобства могат да доведат до апокалиптичен сценарий. Опасността от автоматизираните оръжие, електронната фалшификация и всевъзможни хакерски атаки, свръхперсонализацията – всичко това е част от реалния "екзистенциален" риск, пред който сме изправени.

"Хората твърде бързо се доверяват на вещите, които се "грижат" за тях. Дигиталните програми имат истинска връзка с хората, които ги използват. Използваме електронните си устройства, за да осъществяваме всевъзможни покупки – самолетни билети, книги, резервации на хотели и истински вярваме, че алгоритъмът ни дава най-изчерпателната информация, най-добрата оферта", споделя режисьорът на документалния филм "Вярвате ли на този компютър" Крис Пейн.

И наистина, ако се замислим, устройството знае всичко за нас. Само преди месеци избухна скандалът с Кеймбридж Аналитика, когато стана ясно, че компанията е използвала неправомерно данни на потребители на социалната мрежа Facebook още от 2014 г.

Вероятно не сте се замисляли, или може би просто не сте обърнали достатъчно внимание, но рекламите, които ви се предлагат уж случайно в Интернет, са всъщност резултат от подробно изследване на вашите търсения в мрежата и дори личните ви разговори с приятели. Само за пример – разговор с човек във Facebook, включващ думата "суши" веднага ще доведе до реклами с изгодни оферти от най-близкия суши ресторант.

Режисьорът на "Вярвате ли на този компютър" е бивш шех на интернет компания, която става жертва на дот-ком балона, който се пука в периода 1999 – 2001 г. След това Пейн прекарва известно време в изучаване на технологичния сектор и стига до извода, че човечеството стига до самоунищожение – хората заместват своята интелектуална дейност от софтуери а физическата – с автоматизация. За да не попаднем в капан и да не загубим своята сигурност и лично пространство, от нас зависи да подлагаме използването на технологиите, както и тяхното развитие – на регулация.

"Има много прости начини да сведеш до минимум своите дигитални следи – да закриеш камерата на телефона или компютъра си с черно тиксо, така че лицето ти да не става постоянен обект на наблюдение от срана на този, който е получил достъп до устройството ти, например", споделя режисьорът.

С този филм, обаче, основната цел е проблемът да се постави на масата. Според Пейн нехайното отношение спрямо Писмото от Копенхаген от 2017 г., което призовава за по-внимателно използване на технологиите, може да доведе до фатални последици.

"За компютъра системата за сигурност на най-голямата ядрена програма в света е просто игра. Трябва да бъдем изключително внимателни, ако искаме да направим технологиите перфектни играчи. Защото… какво може да се обърка?", споделя Крис Пейн пред "Гардиън". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase