Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Масови антиправителствени протести в Румъния. В Букурещ, където протестът е най-мащабен - от около 20 000 души, се стигна и до сблъсъци с полицията. Най-малко 36 души бяха ранени, има и арестувани.

Демонстрации се провеждат в още няколко града. Исканията са за оставка на лявото правителство и предсрочни избори. Центърът на Букурещ се изпълни от хора, недоволни от управляващите. Протестиращите развяват знамена с лозунга "Справедливост, а не корупция", предаде Bulgaria ON AIR.

Те са недоволни от данъчната система, пенсионната реформа, системата за социални помощи, развитието на икономиката. Повече от 1000 полицаи са мобилизирани. Участници в протеста блокираха движението на транспорта и се опитаха да пробият загражденията пред сградата на правителството. Полицията отговори със сълзотворен газ и водни оръдия.

В антиправителствените протести се включиха и десетки хиляди румънци, живеещи в чужбина. Протестът няма официални организатори, а е иницииран от различни асоциации и граждански платформи в подкрепа на правовата държава. Основното послание - "Между румънците в страната и в чужбина не бива да се прави никаква разлика".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 5 години

Навсякъде съобщават, че протестиращите са над 60 хил., а тук пишете 20 хил. души.

47

Анонимен

преди 5 години

На нас съдбата си ни е такава - да се наспим едно хубаво и накрая да изчезнем и да оствободим тази прекрасна земя за хора, които ще имат повече сила, смелост и самочуствие.Голямо спане му ударихме, 500 години + още 100-200, няма що!Явно генът на българина се отслабнал дотолкова, че едни 45 години комунизъм му разказаха играта. А само преди 100 години войниците ни са мрели за родината на фронта и са вършели чудеса, въпреки калпавите ни политици...Дано не се посрамим поне на финала...

46

Анонимен

преди 5 години

Живеят по-добре от Българите и пак протестират. Ненаядоха се тия румънци! Наглеци!

fallback