снимка: Ройтерс

Технологичният милиардер Бил Гейтс определи напрежението в глобалната търговия като "страшно". Според него то ще има силно негативно влияние върху растежа на световната икономика и търсенето на работа, съобщава CNBC.

Според основателя на Microsoft световната икономика се движи с добри темпове в момента, но има голяма вероятност да бъде ударена от ефекта на наложените мита от страна на най-големите икономики.

"Определено този търговски конфликт изглежда страшен, особено при положение, че хората, които търсят работа извън собствената си страна, могат да се откажат в един момент от това. Ще последва негативно влияние върху световната икономика, което може да се окаже и много по-сериозно, ако търговската война продължи с налагането на мита", смята Бил Гейтс.

Редица страни бяха замесени в търговския спор, иницииран до голяма степен от администрацията на американския президент Доналд Тръмп. През изминалата седмица Китай заяви, че е готова да отвърне на атаката на САЩ с налагане на мита върху вноса на американски стоки за около 60 млрд. долара, само ден, след като от Вашингтон разкриха, че Тръмп е разговарял с търговския представител на страната Робърт Лайтайзър за повишаване на предвидените мита върху вносни китайски стоки от 10% на 25%.

Продължението на материала четете в Investor.bg 

Коментари Напиши коментар

39

Щерю

преди 6 месеца

Да му мислят тия с лицензираните Джамове...

38

Анонимен

преди 6 месеца

До 37

И аз съм само с Линукс. Това което не ми харесва във Уиндоус е как все повече и повече клони към "смартфонизиране" след 7цата.

37

Анонимен

преди 7 месеца

35 - Не, не ми е достатъчно, защото вроятно си некъв еднорог...