Снимка: Bulgaria ON AIR

Горски пожар бушува вече трети ден в Португалия. С огнената стихия се борят стотици пожарникари. А в Калифорния, пожарът Мендочино се разрасна с близо 70% през уикенда и вече е четвъртият по големина в историята на Съединените щати.

Въпреки нормализирането на температурите след горещата вълна в Европа Португалия продължава борбата с горските пожари в южната част на страната.

Огнените езици вече са унищожили близо 10 квадратни километра площ. Нанесени са тежки щети по домовете на хората. В потушаването участват стотици пожарникари и 12 самолета, а към тях се присъединиха и 130 военни.

В социалните мрежи бяха разпространени кадри как хеликоптер взима вода от басейн, намиращ се в района на пожарите. Температурите в Португалия скочиха драстично през последните дни, като на места беше постигнат температурен рекорд от 47 градуса, припомня Bulgaria ON AIR.

А в столицата Лисабон бяха измерени 44 градуса. А от другата страна на океана пожарите в Калифорния се разраснаха. Властите съобщават за общо 17 огнища, като към момента в щата са унищожени близо 1100 квадратни километра площ.

Противопожарните служби са успели да овладеят едва 33% от стихията. Северният пожар Кар вече взе поредна жертва – служител на местното електроснабдително дружество загина, докато работил по възстановяването на електроподаването в района.

Белият дом заяви, че регионът ще получи федерална помощ за възстановяване след природното бедствие. А президентът Доналд Тръмп обвини щатските закони за околната среда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase