Зоран Заев. Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Депутатите от македонския парламент утвърдиха с 68 (от възможни 120) гласа предложената от властите дата за консултативен референдум за преименуването на страната – 30 септември, предаде РИА Новости.

Външните министри на Гърция и на Македония Никос Коцияс и Никола Димитров през юни подписаха споразумение за новото конституционно име на страната – Република Северна Македония, решавайки продължаващия 25 години спор за името, който пречи на Македония да влезе в ЕС и в НАТО.

Oще по темата
Македонският министър-председател Зоран Заев многократно заявява, че окончателното решение за преименуването трябва да се приеме от народа на референдум.

Той посочи, че допитването трябва да се състои или на 23 септември, или на 30 септември, или на 7 октомври. Според него целта на правителството е процедурата по преименуването да приключи на 15 януари 2019 година.

„Референдумът за преименуването, насрочен на 30 септември, ще носи консултативен характер“, предават местни медии.

В гласуването не участваха депутатите от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, които по-рано не се съгласиха с предложената формулировка на въпроса. Според опозицията предложеният от Заев въпрос „Съгласни ли сте за членство в ЕС и НАТО и приемане на Договора между Република Македония и Република Гърция?“ поставя избирателите в положение на принуда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

за чугуна Ставрю

преди 5 години

лека справка:-страни ближещи рушки дирници, Куба, Венецуела, С.Корея, България, Румъния.-страни под рушка инвазия, но не обичащи рушки дирници, Полша, Чехия, Словакия.-страни не обичащи комунделски простотии, камо ли раша - САЩ, UK, Дания, Белгия и мн. други.Сам си направи изводите др. каскет.

15

Анонимен

преди 5 години

ТОЗИ някак си ми прилича по тарикатлъци на ОНЗИ , Собственика на ГЕРБ .

14

ПроСоТо

преди 5 години

и така...Макетата ке рекат :-"Не щем Северна Македония!"..а Заяков ке отговори:..-"Е па ния ва питааме "консултативно",за спорта!..Инако ке биде тако,както я сум рекъл!"..циркове балкански..

fallback