Кадър: Bulgaria ON AIR

Да се изправиш срещу собствените си страхове, да пребориш ограниченията и да докажеш на всички около теб, а и на самия себе си, че няма нищо невъзможно. Това постигна руснакът Дмитрий Павленко, който въпреки четирите си ампутации, постави рекорд по гмуркане.

Във водите на Черно море, недалеч от бреговете на Крим, на 30 метра дълбочина, Дмитрий Павленко поставя рекорд – за него пореден, а за света вдъхновяващ. Руснакът стана първият водолаз с четири ампутации, който успява да достигна такава дълбочина абсолютно сам, предаде Bulgaria ON AIR.

Когато е само на 19 години, Павленко служи в руската армия. Тогава го покосява трагедията – той е тежко ранен от експлодирала мина. За да спасят живота му, лекарите ампутират ръцете и краката му. Той обаче отказва да се остави на увреждането. Точно обратното – противопоставя му се напълно. Прави го не само за себе си, но и за всички като него.

Миналата година Павленко стана първият руснак и едва петият човек в света, който се квалифицира като професионален водолаз с тежко физическо увреждане. През май тази година той постави световен рекорд – самостоятелно гмуркане на дълбочина от 40 метра в Червено море.

За своите постижения Павленко простичко обобщава: "Желанието ми е да живея. Да живея, а не просто да съществувам."


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase