Снимка: БТА
fallback

Историите за ужаса на пожара в Гърция, пълни с много болка и мъка, продължават да обикалят от уста на уста и в медиите след голямата трагедия, която покоси страната. Сред всеобщата тъга се прокрадва лъч надежда – вълна от съпричастност към пострадалите се събуди в цялата държава.

Гърция е потресена от съдбата на една майка, която изгуби в огъня всичко -децата и съпруга си, разказва за "24часа" кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева. Дъщеря ѝ  14- годишната Евита, голяма надежда в колоезденето, била открита удавена в морето в опит да избяга от пламъците. Бащата Григорис Фитрос се опитал да спаси сина - 11-годишния Андреас. Но не успели да стигнат до морето. Изгорели и двамата.

Oще по темата

Има и други истории:

"С жена ми видяхме приближаваща към къщи огнена стена. Грабнах 3-годишния ни син и побегнах към морето. Спаси ни рибарска лодка. Жена ми изгоря пред очите ми. На нея не можах да помогна.", казва покрусен мъжът, оставяйки бяло цвете в пепелта, където намерили овъгления труп на съпругата му.

Сред покъртителните истории е и тази на възрастна жена останала в пламъците до любимия си мъж, за да не е сам в смъртта. Двамата с побелели коси посрещнали огнената стихия заедно. Опитни пожарникари твърдят, че жената е можела да се спаси.

Курортът Мати вече не се рекламира като туристическа дестинация, а броят на жертвите и не спира да расте.

Ранените са над 180. Има пациенти в критично състояние, но лекарите се борят. Чудят се на невероятната воля за живот на младо момиче с обгорени крака, което тичало с горящи крайници в морето.

Хората са потънали в мъка и в същото време не спират да благодарят на кмета на Рафина Янис Бурнос, който не спрял да координира пасителните акции с пожарникарите, вадил хора от горящите сгради, въпреки че и неговата къща била обхваната от пламъци.

"Човещината не е изгубена", казва възрастна жена, която скърби не за изгорялия си дом, а за жертвите. Моли се за тях и споделя просълзена: "По-добре мен да беше взел Господ, а не децата!

От цяла Гърция в Мати и Рафина пристигат дарения. Толкова са много,че кметът помоли да не се изпраща повече.

Покъртителна е картината пред центъра по кръводаряване. Там хора чакат с часове, за да дадат кръв и да помогнат за спасяването на ранените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

ikar

преди 5 години

До АнонименГърци ми казаха, че пожарът е умишлен, заради строеж на бокситова мина в района.

12

Анонимен

преди 5 години

Някой от неинтегрираните,е направил,това шоу.Сезирайте НПО-ТАТА

11

Анонимен

преди 5 години

Пагубно стечение на обстоятелствата, лани се случи нещо подобно в Португалия- десетки намериха смъртта си сред пламъците. Ако се запали вилната зона край Варна или Бургас мислите ли че някой ще се спаси- тесни улички , задръстени с коли едва се разминава една кола , камо ли да мине пожарната.

fallback