fallback


Почти всички пожари в Гърция вече са овладени. В момента пожарникарите проверяват една по една изгорелите къщи. Засега бройката загинали е 77 души, а пострадали са 177, но тези числа са с тенденция да се покачват. Броят на изчезналите лица е много голям.

Това каза кореспондентът на БНР Катя Пеева за усложнената обстановка заради избухналите преди дни пожари.

"Двата най-засегнати града приличат на разрушени след война. Тиражират се две версии - едната е умишлени палежи, целящи дестабилизация на страната. Само за едно денонощие 47 пожара горяха в Гърция. Другата версия, която е по-вероятна, е да са запалени умишлено боровите гори, за да може да се строи на тези места", категорична е журналистката пред Bulgaria ON AIR.

Според нея включването на армията е било ключов фактор за намаляване на жертвите, а до този момент има вече задържани за умишлен палеж лица.

По думите на президента на синдикат "Огнеборец" Венцислав Станков цялата информация от Гърция води до заключението, че поне част от пожарите са запалени умишлено.

"Мисля, че ще има още загинали от бедствието. Голям брой хора все още се издирват. Смятам, че организацията по евакуация на населението не е била проведена добре от гръцките власти. Гърция наскоро е засегната от доста бедствия", допълни още Станков.

Той отбеляза в "България сутрин", че у нас от октомври месец започва по европейска програма масово обучение на обществото какво точно трябва да се прави при бедствия и аварии.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

firebg

преди 5 години

Най-вероятно е умишлено!

67

Кина

преди 5 години

Ако управляващите не са в далаверата с вятърните генератори, никакви разрешения на нови такива там, нито за каквито и да е други еко-енергиини производства. На обгорелите баири да направят паметници на загиналите и пълна забрана за каквато и да е дейност.

66

Златко

преди 5 години

Палежите са предизвикани от агенти на Ердоган !!!

fallback