Снимка: Reuters

Хомофобски изказвания и скандални упреци към жените, придружени с речи срещу абортите, демонстрация на носталгия по военната диктатура... Това е образът на политик в XXI век, който въпреки злобния си език, е обожаван от милиони бразилци, което го прави един от фаворитите за президентските избори през октомври.

За противниците му, 63-годишният депутат Жаир Болсонаро изглежда като плашило на крайната десница, което засилва напрежението в силно разделена Бразилия, пише в свой анализ "Франс прес".

Но на фона на това поддръжниците му го смятат за "спасител на Родината в опасност". Апропо, второто му фамилно име е "Месиас", "месия" на португалски, а най-запалените му фенове го наричат "о мито" ("митът").

Мит, поддържан с експертна употреба на социалните мрежи и на малки провокационни изрази за медиите.

Със зелени пронизващи очи и грижливо сресани посивяващи коси, бившият армейски капитан е незасегнат от лавината от корупционни скандали, разкъсваща Бразилия. Той обича да изпробва популярността си на летищата, където негови привърженици редовно го спират за позиране за селфита.

"Болсонаро е светлината в края на тунела. Той е единственият кандидат, който наистина представлява бразилския народ, за да се отървем от корупцията", заяви пред АФП една от неговите поддръжнички, Агнес Плошарски, 47-годишна рекламна агентка, на летището в южния град Куритиба.

Жаир Болсонаро получава подкрепата на близо 20 на сто от имащите намерение да гласуват, което би го поставило начело на първия тур на президентските избори, но все пак на този етап социолозите не виждат да печели втория тур. Той е особено популярен сред младежите (26 на сто) и сред най-богатите, като флиртува и с евангелистите, особено с яростните си речи против абортите.

Политическата линия на Жаир Болсонаро е неясна, както показват множеството промени на политическата му принадлежност през годините. Програмата му в икономическата сфера е също толкова мъглява. Въпреки това пазарите почват да го приемат насериозно, докато популярността му в проучванията расте.

Водеща в програмата му е борбата срещу несигурността. "Да се даде право на носене на оръжие на добрите хора", призовава той във видеозапис, публикуван в социалните мрежи.

Подемайки класическия мотив на радикалната десница "всичките са корумпирани", той опитва да се постави над мелето. Но за разлика от Доналд Тръмп, с когото често го сравняват, Жаир Болсонаро вече има зад себе си дълга политическа кариера: той е депутат от 1991 година.

"Той говори за "политиците", сякаш не е част от този свят. Успял е да си създаде имиджа на силен лидер, придържащ се към твърдата линия, който ще се бори с корупцията", обяснява Микаел Моалем, професор по право във фондация Жетулио Варгас.

Роден през 1955 г. в Кампинас, близо до Сао Пауло, в семейство от италиански произход, Жаир Болсонаро е изкарал по-голямата част от политическата си кариера в Рио де Жанейро, където беше избран за общински съветник през 1988 г. и три години по-късно спечели първия си мандат за федерален депутат. В парламента Жаир Болсонаро се отличи повече с гафовете си в пленарната зала, отколкото с проектозаконите, като за 27 години е успял да прокара само два.

През 2014 г. той предизвика скандал, нападайки грубо лявата депутатка Мария до Розарио. Болсонаро й каза, че "не заслужава" да я изнасили, защото е "прекалено грозна". Две години по-късно той похвали човек, изтезавал задържани по време на военната диктатура (1964 - 1985 г).

Болсонаро прави и все повече хомофобски изказвания: в интервю за сп. "Плейбой" през 2011 г. той заяви, че предпочита синът му "да умре в катастрофа", отколкото да научи, че е хомосексуален.

Въпреки че през последните няколко месеца изказванията му са по-сдържани, той не става по-приемлив в очите на традиционните партии с оглед на възможен съюз преди втори тур.

"Тъй като електоратът е много разпръснат, без нито един един кандидат, който да има сериозно преимущество в проучванията на общественото мнение, не се знае дали ще може да привлече гласовете, дадени за тези, които бъдат елиминирани на първия тур. Това не е обединяващ кандидат", казва Микаел Моалем.

Ако той не постигне целта си, има кой да поеме щафетата: тримата му синове са избрани на различни политически постове - единият редом с него в националния парламент, друг - в общинския съвет, а третият - в парламента на щата Рио де Жанейро, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase