снимка: Oлег Попов, Investor Media Group
fallback

България продължава да заема трето място сред страните от Европейския съюз (ЕС) по най-ниско съотношение на държавния дълг спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) през първото тримесечие на 2018 г., показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

За периода януари-март съотношението на държавния дълг на България към БВП достига 24,1% спрямо 25,4% през последното тримесечие на 2017 г. През същия период на миналата година съотношението е било още по-високо – 28,2%.

Дългът намалява и като стойност и на тримесечна, и на годишна база – до 24,1 млрд. лева през първото тримесечие. Това е с 964 млн. лева по-малко спрямо последните три месеца на миналата година, но с цели 2,6 млрд. лева по-малко спрямо периода януари-март на 2017 г.

Страните с най-ниско съотношение на дълга към БВП за първото тримесечие на годината продължават да са Естония (8,7%) и Люксембург (22,2%).

Как се развиват задълженията на другите страни от ЕС вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

Благоев

преди 5 години

При този БВП ,който е в пъти по нисък от необходимото да имаме нормално функционираща държава,дори този "малък дълг" е огромно бреме!

69

НЕ сме добре

преди 5 години

БЪлгария е лидер по най ниски доходи на човек от населението в Света.Само издържани с ограбвани милиарди от народа бюрократи и техни подставени фирмички получават доходи з а оцеляване.ДОбри доходи имат партиино подставени фирми които перат десетки милиарди ограбени от народа през ОПеративни програми и еврофондове.НАд 5600 000 нямаме доходи з а достоен живот в Европейския съюз

68

Анонимен

преди 5 години

До Waffen SSАйде като даваш минималните заплати дай и цените.Билетчето за автобуса пред 1984-та беше 6 ст. Килограм хляб - 30 ст. Бутилка бира - 15 ст. Кило краве сирене - 2,90. Кило овче - 3,70.Парното ми за месец беше 33 лева и мрънкахме, че е много, а не се спи от горещината.Да, ЦВЕТНИ телевиори нямаше (чернобелите никой не ги искаше). Хладилници и коли нямаше. Сега ги има, ама храната е скъпа и е ***. Транспорта няма да коментирам.

fallback