Снимка: Pixabay
fallback

Минималните осигурителни прагове не са изгодни за работещите, защото намаляват нетната им заплата. Това коментира Димитър Бранков от Българската стопанска в ефира на Bloomberg TV Bulgaira.

„Минималният осигурителни доход е механизъм, въведен във времена на изключителен икономически подем през 2006-2008. Тогава се очакваше, че това ще има възспиращ ефект върху недекларирания труд основно. От тогава доста се промениха условията“.

По думите му такъв механизъм не действа в нито една държава-членка на ЕС.

„Става дума за определяне на нива по длъжности и професии по икономически дейности, които министърът на труда може да внесе без преговори и по административен път чрез Закона за бюджета за държавното и обществото осигуряване. Това се случи и миналата година без да са водени такива преговори“.

Бранков обясни, че преговорният механизъм всъщност никъде не е регламентиран, но е бил практика през последните години.

Според него има изключително много пороци и дефекти на минималните осигурителни прагове.

„Той не е изгоден за работещите, защото намалява нетната им заплата. Ако получават по-ниско заплащане от минималния праг, със сигурност осигуровките, които са за тяхна сметка, ще намалят тяхното нетно възнаграждение. Отделно този механизъм въвежда нива на осигуряване в сектори с ниска добавена стойност, в депресивни райони, за нискоквалифициран труд. Оказва негативен ефект върху заетостта“.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 5 години

"синдикатите щели да се борят за поне 10% увеличаване на заплатите,но само в бюджетния сектор"Голяма наглост и цинизъм.Та синдикатите са възникнали при капитализма, за да защитават всички работещи.В болниците, които не са бюджетни, също има синдикални организации, членовете им как са защитени от произвола на мениджърите?

11

Логично

преди 5 години

Сега плащат 600 лв на начинаещ лекар независимо, че всички заминават за чужбина.Ще търсят за 2000 лв, но няма да има или просто ще наемат случайни хора.Дали са прагове, клинични пътеки или друфо, нява значение.Докато ни управляват " назначените капиталисти"( бивши БКП/ДКМС) кадри, ще затъваме и пенсии няма да виждаме.

10

Анонимен

преди 5 години

Предпочитам моите осигуровки да постъпват в моята хазна. По добре се чувствам.

fallback