снимка: Pixabay
fallback

През второто тримесечие на годината сделките с имоти в София намаляват, и то с 4,3% на годишна база, което се случва за първи път от 2012 г., сочат изчисления на Investor.bg на база данните на Агенцията по вписванията.

За полугодието сключените сделки с имоти в столицата са общо 12 750, като отбелязват минимален ръст от 2,3% спрямо първите шест месеца на 2017 г. Увеличението е благодарение на големия брой сделки през първото тримесечие, когато те достигнаха най-високото си ниво след кризата през 2008 г.

Сключените ипотеки в София през първото полугодие са били 8785, като отбелязват ръст от 9% спрямо първото полугодие на миналата година. За второто тримесечие повишението е от 3,9% спрямо същия период на 2017 г.

В Пловдив през първото полугодие са осъществени 7622 продажби на имоти, което е ръст от 9,2% спрямо същия период на миналата година. Сключените законни и договорни ипотеки в същия период в града са били 2643, като отбелязват увеличение от 19,5% спрямо първите шест месеца на 2017 г.

През второто тримесечие продажбите на имоти в града под тепетата са постигнали скромен ръст от 1,2% на годишна база, докато ипотеките са се увеличили с 15,7% на същата основа.

 Как се движат продажбите във Варна и Бургас вижте в продължението на анализа в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

наблюдател

преди 5 години

Офертната цена на нова тухла е средно 1250е кв.м. за цяла София. Кажи речи на нивото на Солун и по-скъпо от Атина. Това са 25% нагоре за 6 месеца. Нещата вече са извън контрол, стаити не помагат. Друг е въпросът дали някой купува на такива цени, но целенасочено се създава тази паника и който се излъже ще се нагълта с кредит до козирката. Така, че слушайте баба ви Мара и умната, че имотът е важен, но не винаги си струва робството до живот, а дълговете в България са до гроб и дори се наследяват.

72

баба мара

преди 5 години

фалшива новина за да се успокои общ мнение иначе цените скачат главоломновнимаваите после да не ревете

71

Другаде

преди 5 години

Къде другаде има ръст 50% за 3 години?

fallback