Снимка: Reuters

Британец, предлагал ислямистки бойци да извършат нападение срещу четиригодишния принц Джордж, който е в позиция някога да стане крал на Великобритания, беше осъден на доживотен затвор, предаде Ройтерс.

Хуснаин Рашид от град Нелсън в Северозападна Англия ще трябва да излежи поне 24 години в затвора.

32-годишният мъж публикувал информация в приложението за съобщения "Телеграм", с която насърчавал джихадисти да извършат нападения по света, както и данни за евентуални мишени.

Според прокуратурата това включвало публикуването на снимка на принц Джордж до силуетите на двама джихадистки бойци. Принц Джордж е син на внука на британската кралица Елизабет Втора принц Уилям и трети в линията за наследяване на трона.

В публикацията се посочвал адресът на неговото училище в Лондон, което той започнал да посещава миналия септември, и имало надпис "дори кралското семейство няма да бъде оставено на мира".

Рашид първоначално отричал обвиненията, но по време на съдебния процес се признал за виновен, приемайки четири обвинения в тероризъм.

Прокуратурата каза, че той е пуснал и публикации, включващи карта на Шесто авеню в Ню Йорк с надпис "Парад за Хелоуин в Ню Йорк. Направихте ли приготовленията си? Обратното броене започва."

Сред набелязаните от него мишени били също еврейски общности и административни сгради.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase