Снимка: БТА
fallback

Общ преглед
Президентът на Турция Реджеп Ердоган положи клетва за своя втори мандат като президент на страната. Този път той ще притежава власт, каквато нито един турски лидер не е притежавал от десетилетия.

Ердоган положи клетва в парламента в 16.43 часа днес, с което Турция официално премина от парламентарна към президентска система на управление, съобщава турският телевизионен канал НТВ.

С встъпването в длъжност на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на церемония днес в турската столица Анкара, в страната влиза в сила нова система на управление, при която изпълнителната власт е поставена в ръцете на президента.

Ердоган бе преизбран на изборите на 24 юни с над 52 процента и получи мандат да управлява страната през следващите пет години.

След полагането на клетва Ердоган ще посети мавзолея на основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк. По-късно в президентския дворец Бештепе ще се състои церемония по случай официалното встъпване в длъжност на Ердоган.

На церемонията ше присъстват лидери и представители от 50 държави, както и над три хиляди представители на политическите, деловите, спортните и артистичните среди, посочва в."Сабах". Сред тях се очаква да е и българският президент Румен Радев.

В 21.30 часа се очаква Ердоган да обяви състава на новия кабинет, отбелязва телевизия НТВ. Първото заседание на кабинета ще бъде в петък. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 5 години

Турция не е никва сила. Ако е мериш с балканските държави Да. Но иначе е на около няколко минути от пълна капитулация ...Докато падне бомбата нали. Отдавна никой не се бие с ятагани ..Има ядрени заряди.Лошото е че Турция трябва да е вън от Нато иначе Нато неможе да се намеси в конфликт между съюзници в организацията.

48

1

преди 5 години

Няма неограничени неща на тоя свят !

47

Василев

преди 5 години

Селяни прости , пожелайте на добър час на Великия Султан, защото не се знае ,дали утре той няма да бъде вашия защитник и благодетел???Агент Оуен Патерсън!ЦРУ!!!

fallback