Снимка: БТА

Общ преглед
Президентът на Турция Реджеп Ердоган положи клетва за своя втори мандат като президент на страната. Този път той ще притежава власт, каквато нито един турски лидер не е притежавал от десетилетия.

Ердоган положи клетва в парламента в 16.43 часа днес, с което Турция официално премина от парламентарна към президентска система на управление, съобщава турският телевизионен канал НТВ.

С встъпването в длъжност на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на церемония днес в турската столица Анкара, в страната влиза в сила нова система на управление, при която изпълнителната власт е поставена в ръцете на президента.

Ердоган бе преизбран на изборите на 24 юни с над 52 процента и получи мандат да управлява страната през следващите пет години.

След полагането на клетва Ердоган ще посети мавзолея на основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк. По-късно в президентския дворец Бештепе ще се състои церемония по случай официалното встъпване в длъжност на Ердоган.

На церемонията ше присъстват лидери и представители от 50 държави, както и над три хиляди представители на политическите, деловите, спортните и артистичните среди, посочва в."Сабах". Сред тях се очаква да е и българският президент Румен Радев.

В 21.30 часа се очаква Ердоган да обяви състава на новия кабинет, отбелязва телевизия НТВ. Първото заседание на кабинета ще бъде в петък. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар