Снимка: pixabay
fallback

От няколко години отбелязваме ръст в сделките с имоти. Най-предпочитани са жилищата ново строителство. Има значително увеличаване в броя на издадените разрешителни за строеж и се надяваме, че в следващите години разрешителните ще се превърнат в нови сгради.

Предимствата на новото строителство са доста – от по-добро качество на вложените материали, енергоефективност, модерна архитектура, възможност завършването да бъде според изискванията на клиента, по-добра околна среда, умни сгради и т.н.

Ако вече сте харесали проекта за бъдещ имот на строителна (инвеститорска) фирма, вероятно си задавате въпроса - Какви са рисковете при покупка "на зелено" и може ли моят брокер да ме предпази от тях?

Предлагаме ви няколко отговора:

Вела Тотева – Тимекс 94 - София

"Да, може, но не при всеки инвеститор - респективно строител. Никога не предлагам на наш клиент покупка "на зелено" от фирма, която лично не познавам и не съм проследявала начина им на изпълнение на строителството през годините. По принцип избягвам покупката на право на строеж. Правя изповядване на акт 14 с доплащане на акт 16, записано в нотариалния акт.   

Стела Колева – Global Consult – Пловдив

"Брокерът може да защити интереса на клиента си при покупка на бъдещ имот, представен му само на проект. За целта е необходимо брокерът да направи подробно проучване на инвеститора. Не говоря само за чисто документалната част, което е задължително, а за обстойно проучване на строителната история на инвеститора - какви сгради е построил, как са проектирани, какво е качеството на изпълнение на строителството, какви материали се използват  и т.н. Клиентите стават все по взискателни вече и търсят комфорта на обитаване не само в жилището, но и в околната среда, -  паркоместа, озеленяване, зони за отдих и релакс. Много е важно инвеститорът да е подготвен, за да отговори на тези очаквания."       

Останалите мнения вижте на Imoti.net

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 5 години

Време е общината да вземе имототе, които инвеститорите държат празни и продължават да строят нови грозни сгради. Всичко празно се взема на управление от общината и тя настанява нуждаещи се. Инвеститорите само замърсяват градската среда с грозни сгради. Тези грозни сгради са опасни, зимата образуват ледени висулки и са опасни за пешеходците. Не трябва неграмотни псевдоархитекти и мутренски инвеститори да замърсяват градовете за столетия напред.

16

Анонимен

преди 5 години

В София и големите градове банките ,имотните агенции и строителните фирми надуха нов имотен балон по подобие на 2008 *** .Н есе лъжете по лъскавите обяви и картинки.В момента готовите жилища са на нереални спекулативни цени ,а тези които се опитват да ви пробутат на зелено и самите брокери не знаят дали ще бъдат завършени.Имаше предупреждение за балона и от Европа/Европейската комисия/,редица финансови анализатори/не брокери/,БНБ четити пъти предупреди банките за цените на имотите само за 2018г

15

Анонимен

преди 5 години

Пазара на имоти се държи от няколко банки и строителни фирми. Те могат да си прехвърлят имоти имитирайки развитие и цени на пазара, и го правят. А статистиката за предните тримесечия показва най-голям спад в доходите при сделките с имоти... Скоро ще има данък за празните жилища. И промяна в лихвите. Въпроса е как да се освободят от жилищата, без да се спука балона и да лъсне реалната стойност на нечии "активи".

fallback