Снимка: архив Reuters

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще встъпи в длъжност за първи път според новата система на управление в страната на 9 юли. Церемонията по полагане на клетва ще се проведе в 16:00 часа местно време (съвпада с българското време) в парламента в столицата Анкара, предава Anadolu Agency.

По-нататък в президентския комплекс ще се проведе церемония, която да отбележи преминаването на страната от парламентарна в президентска система на управление. Очаква се същият ден Ердоган да обяви и състава на новото си правителство, пише "Фокус".

Още по темата

Междувременно турските депутати ще положат клетва в парламента в събота, 7 юли в 14:00 местно време.

На церемонията ще присъстват президентите на 17 страни. Президентите на България, Македония, Босна и Херцеговина, Грузия, Гвинея, Казахстан, Киргизстан, Пакистан, Сомалия, Украйна, Венецуела и Замбия са сред тези, които се очакват на церемонията. На нея ще присъстват и някои премиери и председатели на парламенти, пише турската медия.

След мероприятието, Ердоган ще даде официална вечеря.

Daily Sabah припомня, че на 24 юни настоящият държавен глава спечели президентските избори в Турция, получавайки 52,59% от гласовете на избирателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase