Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

В неделя близо половината от хората, които имат кредити, ще се събудят с въпроса какво ще се случи с техните заеми. Причината е, че от 1 юли БНБ спира смятането на индекса СОФИБОР.

Индексът СОФИБОР е цената, на която банките се финансират по между си. Индексът става популярен през 80-те години на миналия век, но отпада след като Европейският съюз прие нов регламент, с който да засили силата на т.нар.администратори. 

След като банковият индекс спре да съществува, той ще бъде заменен с друг, но без да се повишават лихвите по вече сключени договори. За това гарантират вече три закона за кредитните институции. Как ще се отрази на потребителите отпадането на индекса - в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR гостува финансовият анализатор Йонко Чуклев.

"При замяна на индекса лихвата не може да стане по-висока, отколкото е била в началото и това е гарантирано в закона", увери Йонко Чуклев.

Как да постъпят потребителите, ако нещо в условията на банката не ги устройва?

"На първо място, аз бих отишъл в кредитната институция и бих прочел изискванията. Ще кажа какво не ми харесва и какво трябва да се промени, за да продължим да работим заедно със съответната банка", коментира финансовият анализатор.

Голяма част от хората в момента теглят заем за почти всичко - включително и за лятната си почивка. Добра опция ли са бързите кредити и как да прогнозираме каква ще е вноската? Гледайте!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Никой

преди 5 години

От 10 години ми се спира голяма част от заплатата за да храня съдя изпълнитела а за кредита кога ще го издължа ааа ???? Когато уумра сигурно а как не се взеха никакви мерки за тия обирджии бе кредити ли в тая държава ако теглил кредит се бееси веднага

10

Никой

преди 5 години

В тая държава всичко е фалш,защо не вкарате закон за тия измамници съдия изпълнител а разреших те им да обират народа без никакво право,да ти не *** ли майката и на държавата и на вас управо *** взехте на хорицата жилищата защото не си вкарва заема а *** а за да не си го вкарва каква е причината???????? Ето такава че работи и като попадне на работодател кйто плаща веднъж на три месеца от къде да внесе вноската си бе *** защо не якарахте закон за тия работодатели който се гаврят

9

Неа

преди 5 години

Да бееее ,кредит за лятна ваканция???? Има ли луди ???

fallback