Снимка: Bulgaria ON AIR.

От днес Турция вече е съвсем различна, подчерта журналистът Мехмед Юмер. Реджеп Ердоган спечели провелите се вчера президентски избори и получи абсолютно мнозинство, а за Юмер победата на турския държавен глава не е изненада.

"Ердоган вече наистина показа много голям професионализъм в политиката. Измести акцента от факта, че в Турция се провеждат избори в извънредно положение и пусна на пистата тези кандидати. Ердоган и без това щеше да спечели тези избори, няма илюзия за балотаж. Този хитър ход му даде глътка въздух", каза Юмер пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът посочи, че всички международни наблюдатели, журналисти и опозиционери изтъкват огромни съмнения в прозрачността на тези избори. Според Юмер наблюдателите са се оплаквали от прекалено многото полицаи, струпани около секциите за гласуване, както и от пунктовете за проверка между населените места.

"Ако Ердоган не беше успял да сплаши най-близките си, той нямаше да има тази власт", отбеляза Мехмед Юмер в предаването "Денят ON AIR".

Според него турските граждани в Белгия, Германия и Холандия, които масово са гласували за Ердоган, не са интегрирани в цивилизованото общество, което да промени манталитета им.

"Ердоган умее да впечатлява въображението на тези тълпи. В Турция има милиони ердоганчета и той е тяхна еманация", коментира още Юмер.

Журналистът отчете, че до началото на изборния ден от опозицията са били резки в своите изказвания. В крайна сметка обаче са заявили, че волята на народа трябва да се зачита. В тази връзка Юмер попита: "При тотален контрол върху медиите и ЦИК какво гласуване на светло очаквате?"

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase