Снимка: архив Reuters

Консервативната германска партия "Алтернатива за Германия" продължава да увеличава популярността си за сметка на Блока (ХДС/ХСС) на Ангела Меркел, който пък продължава да губи избиратели, този път заради вътрешния конфликт във връзка с миграционната политика, пише Politico.eu.

Още по темата

Съгласно резултатите от анкетата, проведена от Emnid за "Bild am Sonntag", 16% от запитаните 2336 души са изразили подкрепа за антисистемната формация, което е с 1% повече от миналата седмица и най-високия процент регистриран от "Алтернатива за Германия“ изобщо, посочва "Фокус".

За разлика от това, Съюза ХДС/ХСС загуби 2% от миналата седмица и вече има поддръжката на 31% от избирателите. Различията около плана на баварския лидер Хорст Зеехофер за по-строга миграционна политика предизвика конфликт между двете фракции, който заплашва да разруши десетилетния съюз и да доведе до разпадане на правителството.

Още по темата

Зеехофер, който е и министър на вътрешните работи, в понеделник се е разбрал с Меркел да изчака предстоящата среща на върха на Европейския съвет и чак след това да пристъпи към реализация на плановете си за затягане на граничния контрол.

Вчера се състоя неформална среща на 16 европейски лидери, сред които и българския премиер Бойко Борисов на тема миграция.

Срещата се свика след като от седмици германският канцлер Меркел е подложена на силен натиск от коалиционния си партньор да върне в граничните европейски държави, от които са влезли, незаконните имигранти в Германия.

Австрийският канцер Себастиян Курц предупреди по-рано през седмицата, че може да се стигне до затваряне на германските граници, което ще повлече подобни мерки и в други вътрешни шенгенски държави.

В петък баварския премиер отправи остри критики към Ангела Меркел и позицията й по мигрантския въпрос. Маркус Зьодер подчерта, че именно заради политиката на отворените врати за първи път в съвременна Германия се появи демократично легитимирана сила - "Алтернатива за Германия", намираща се силно вдясно на политическия спектър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase