Снимка: архив Reuters
fallback

Консервативната германска партия "Алтернатива за Германия" продължава да увеличава популярността си за сметка на Блока (ХДС/ХСС) на Ангела Меркел, който пък продължава да губи избиратели, този път заради вътрешния конфликт във връзка с миграционната политика, пише Politico.eu.

Oще по темата

Съгласно резултатите от анкетата, проведена от Emnid за "Bild am Sonntag", 16% от запитаните 2336 души са изразили подкрепа за антисистемната формация, което е с 1% повече от миналата седмица и най-високия процент регистриран от "Алтернатива за Германия“ изобщо, посочва "Фокус".

За разлика от това, Съюза ХДС/ХСС загуби 2% от миналата седмица и вече има поддръжката на 31% от избирателите. Различията около плана на баварския лидер Хорст Зеехофер за по-строга миграционна политика предизвика конфликт между двете фракции, който заплашва да разруши десетилетния съюз и да доведе до разпадане на правителството.

Oще по темата

Зеехофер, който е и министър на вътрешните работи, в понеделник се е разбрал с Меркел да изчака предстоящата среща на върха на Европейския съвет и чак след това да пристъпи към реализация на плановете си за затягане на граничния контрол.

Вчера се състоя неформална среща на 16 европейски лидери, сред които и българския премиер Бойко Борисов на тема миграция.

Срещата се свика след като от седмици германският канцлер Меркел е подложена на силен натиск от коалиционния си партньор да върне в граничните европейски държави, от които са влезли, незаконните имигранти в Германия.

Австрийският канцер Себастиян Курц предупреди по-рано през седмицата, че може да се стигне до затваряне на германските граници, което ще повлече подобни мерки и в други вътрешни шенгенски държави.

В петък баварския премиер отправи остри критики към Ангела Меркел и позицията й по мигрантския въпрос. Маркус Зьодер подчерта, че именно заради политиката на отворените врати за първи път в съвременна Германия се появи демократично легитимирана сила - "Алтернатива за Германия", намираща се силно вдясно на политическия спектър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 5 години

ГОЛЯМАТА ЗАДАЧА ПРЕД МЕРКЕЛ Е КАК ДА НАПРАВИ ТАКА , ЧЕ *** *** ДА ЖИВЕЯТ МИРНО И В ЛЮБОВ С ИСЛЯМСКИТЕ ТЕРОРИСТИ !! ТОВА МОЖЕ ДА СЕ РОДИ САМО В ГЛАВАТА НА ЕВРЕЙСКАТА ЯЛОВА БАБА МЕРКЕЛ!! И СЕГА ЕВРОДЖЕНДЪРИТЕ СЕ ИЗПОКАРАХА КОЙ ОБИЧА ПОВЕЧЕ МЮСЮЛМАНСКИТЕ ТЕРОРИСТИ ! ЕВРОГЕЙАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ ПОРОДИХА НЕРАЗРЕШИМАТА КРИЗА С МЮСЮЛМАНСКИТЕ МИГРАНТИ- ТЕРОРИСТИ !! ЕВРОГЕЙЦИТЕ СА ЖЕРТВА НА СОБСТВЕНИТЕ СИ " ЦЕННОСТИ' ЛИБЕРАСТИЯ , ТОЛЕРАСТИЯ . МУЛТИКУЛТУРАЛИЗЪМ , ДЖЕНДЪРИЗЪМ !!

23

Jas

преди 5 години

И аз симпатизирам АзГ, за съжаление при следващите избори немските овци пак ще гласуват масово за Parteigenossin Merkel, защото дедите им, бащите им и те самите са свикнали с факта, че партията й е била винаги управляваща и че винаги е носила екомомически просперитет. Не зная как много трябва да е зле положението в Германия, че да се събудят най-накрая. Демокрация в която да се страхуваш да кажеш истината, не е демокрация!

22

Анонимен

преди 5 години

Меркел е виновна.Тя покани мигрантите, тя каза,че няма ограничение на бройката.Тя каза, че ще се справят.Целуваше се и си правеше селфита с тях.Заплашваше държавите, които на бяха съгласни с политиката й, със санкции.Тя не направи нищо за да има адекватен контрол над прииждащите и така допусна хиляди хора без или с фалшиви лични документи и неясен здравословен статус да се разхождат свободно из Германия.Тя не слушаше предупрежденията на коалиционните си партньори.Трябва да й се търси отговорност

fallback