Снимка: НИМХ при БАН
fallback

Синоптиците от  Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ при БАН излизат на протест тази сутрин. Те ще протестират "срещу целенасочения опит на ръководните органи на БАН да ликвидират дейността на НИМХ като Национална хидрометеорологична служба на България“.

Метеоролозите обвиняват шефовете на Академията, че ги оставя без необходимите минимални средства за изпълнение на задълженията им. Те потвърждават намерението си да прекратят националните си и международни ангажименти като  Национална хидрометеорологична служба на България от 9 юли, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Oще по темата

Ръководството на Българската академия на науките вече контрира, че бюджетната субсидия за НИМХ-БАН за 2018 г. е 8 791 143 лева, а това е увеличение с 1 045 751 лева спрямо 2017 г.

В исканията на синоптиците е записано и настояването "заместник-председателят на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов да поеме отговорността за резултатите от разработените и наложени от него критерии за разпределение на бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. и да се оттегли от ръководството на БАН".

Метеоролозите настояват също ръководните органи на БАН да поемат отговорността за решенията си за разпределянето на предоставените на БАН от държавата средства за 2018 г.

"В срок до 2 юли 2018 г. да предоставят на НИМХ недостигащите 1 145 000 лв. за осигуряване на дейността му като Национална хидрометеорологична служба на България през 2018 г. от наличните средства в партида "Развитие" на БАН, настояват синоптиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 5 години

Да го закриват НИМХ-а, никаква работа не се върши там, шуробаджанащината управлява там, пълно е с некадърници, които не биха ги взели на никаква работа в реалния сектор!!! И тия заплати които получават на хранилка са им много!!!

9

Ямболия

преди 5 години

Да ги закриват , няма го моя град на синоптичните карти.

8

До Автоматизация

преди 5 години

Ти не знаеш ли какво представлява 2/3 от персонала на БАН?Там е хранилка за децата,съпругите,снахите,зетьовете, племенниците, внуците, тетките и братовчедките на така наречената научна (уж-научна) олигархия.Прибави и родата на някои от по-дребните креатури, работили в БАН дълго време и успели да подредят някой и друг свой близък на заплатка.На всеки 10 човека има по един-двама, които опъват каиша, но никога не успяват да стигнат до най-високите научни степени и администр.постове.Не ги допускат

fallback