Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп внушава, че престъпността в Германия нараства заради миграцията, предизвиквайки силна отрицателна реакция срещу ръководството на страната. Той обаче греши за нивото на престъпността, което е най-ниското от четвърт век.

Тръмп написа вчера в Тwitter: "Хората в Германия се обръщат срещу ръководството си и миграцията разклаща и без това нестабилната коалиция в Берлин. Престъпността в Германия нарасна. В цяла Европа направиха голяма грешка, приемайки милиони хора, които толкова силно и агресивно промениха културата им!"

Основното твърдение, че престъпността в Германия се е увеличила, е невярно, пише Асошиейтед прес /АП/.

Според официалната статистика за престъпленията, публикувана миналия месец, престъпността в Германия е спаднала с близо 10 процента през 2017 г. в сравнение с предходната година. Полицията е регистрирала общо 5,8 милиона престъпления миналата година в сравнение с 6,4 милиона случая през 2016 г. Това е най-ниското число от 1992 г.

"Германия е по-сигурна", заяви министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер след оповестяването на данните. Въпреки това "има още много какво да се направи".

Въпреки намаляването на тежките престъпления броят на убийствата се е увеличил с 3,2 процента миналата година. Няколко нашумели убийства, за които бяха заподозрени мигранти, бяха на първите страници на вестниците през последните години, а тези, в които заподозрените са германци, бяха отразени по-слабо.

Твърдението на Тръмп, че германците "се обръщат срещу ръководството си" заради тревогите относно миграцията, частично е вярно, ако, разбира се, съдим по резултатите от проучвания на общественото мнение.

Отчасти и поради вниманието, което медиите отделиха на престъпленията с участието на мигранти, обществото стана по-разтревожено от потока от новопристигащи. Това подсили позициите на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" и й помогна да привлече нови избиратели за сметка на двете най-големи партии в Германия - дясноцентристкото обединение на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите, които заедно формират управляващата коалиция.

"Алтернатива за Германия" зае трето място на парламентарните избори миналата година. Скорошно проучване на социологическата агенция "Форза" показа, че подкрепата за обединението на Меркел е 30 процента, а за социалдемократите - 16 процента, само с един повече от 15-те процента на "Алтернатива за Германия". Проучването, включващо 2502 души и проведено от 11 до 15 юни, има допустима статистическа грешка три процента.

Меркел, която сега е в четвъртия си мандат, все още има одобрение от 51 процента съгласно проучването на "Форза".

Тръмп не дава никакви примери как мигрантите "силно и агресивно" са променили европейската култура, а само погрешно твърди, че престъпността в Германия се е увеличила.

Въпреки забележимото по-скорошно увеличаване на броя на новопристигналите в градовете, по нищо не личи германската култура да е ерозирана от наплива на повече от един милион кандидатстващи за убежище от 2015 г., предимно от мюсюлмански страни.

Коледните базари продължават да са популярни в цялата страна и привличат хора от всякакви култури и религии. Мюсюлманската забрана на свинското и алкохола не е намалила германския апетит за братвурстчета и бира, съдейки по огромните тълпи, изпълващи палатките на ежегодния мюнхенски бирен фестивал Октоберфест, и изключително популярните пакети с евтин пилзнер и вурстчета на грил за Световното първенство, които се продават в по-евтините магазини за хранителни стоки. А честите в Германия нудистки слънчеви бани в обществените паркове не са предизвикали някакво бурно възмущение у религиозните консерватори.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase