Снимка: архив Reuters

Мнозинството германци искат по-твърда позиция по въпроса за имиграцията от тази на канцлера Ангела Меркел, сочи проучване за обществената телевизия АРД, цитирано от ДПА.

Според изследването "Дойчландтренд" на института "Инфратест димап" 62 процента от запитаните смятат, че мигрантите без документи за самоличност трябва да бъдат отхвърляни още на границата - мярка, която подкрепя германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер, пише БТА.

Шейсет и един процента изразяват подкрепа за спорния план на Зеехофер по границите да бъдат изградени центрове за настаняване на мигранти, където те да остават от пристигането до евентуалната си депортация.

Внушителни 86 процента от запитаните заявяват, че са за по-ефективна система за депортиране на хора с отхвърлени молби за убежище.

Обявяването на резултатите от проучването съвпада с гръмък скандал в коалицията на Меркел, в която участват нейният Християндемократически съюз, баварските консерватори от Християнсоциалния съюз и Германската социалдемократическа партия.

Зеехофер, който е дългогодишен политик от ХСС и отдавна е постоянен източник на проблеми за Меркел по въпроса за втвърдяването на германската позиция за имиграцията, заплаши, че ще заобиколи канцлера, за да прокара предложението си незаконните мигранти да бъдат депортирани още на границата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase