Архив: Reuters

Глобалното затопляне ще превиши целта, поставена от Парижкото споразумение до 2040 година при текущите тенденции, заплашвайки икономическия растеж, според проектодоклад на ООН, цитиран от Ройтерс. Това е най-силното предупреждение за рисковете от климатичните промени.

Правителствата все още могат да спрат температурите под точно определените 1,5 градуса по Целзий (2,7 по Фаренхайт) единствено с "бързи и дългосрочни" промени в световната икономика, се посочва в проектодоклада на Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC) с дата 4 юни, който предстои да бъде публикуван през октомври в Южна корея след поправки и одобрение от правителствата.

Това ще бъде основното научно ръководство за борба с промените в климата.

"Ако емисиите продължат да нарастват със сегашния темп, предизвиканото от човека затопляне ще надвиши 1,5 по Целзий около 2040 година", според проектодоклада, който в голяма степен потвърждава данните от по-ранния доклад от януари, но съдържа много по-силно предупреждение въз основа 25 000 коментара от експерти и широк набор от научна литература. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase