Снимка: pixabay

Използването на зърнени храни и брашна, които не съдържат глутен, се превърна в една от най-популярните алтернативи на традиционната пшеница. Лимецът е една от тези алтернативни зърнени култури, които са заслужили мястото си на трапезата на много хора не само заради това, че не съдържат глутен, а и защото са богати на широка палитра хранителни вещества.

Лимецът има много ползи за здравето. Консумацията на тестени изделия и печива от брашно от лимец подобрява цялостното здравословно състояние и облекчава симптомите на страдания, свързани с непоносимостта към глутен.

Лимецът е древна култура, позната на хората още преди хилядолетия. Заради трудоемкия процес на обработка и рафиниране във века на индустриалния прогрес лимецът бива пренебрегнат.

Днес нещата се променят, тъй като през последните години се заговори упорито за неговите ползи.

Какво съдържа лимецът?

Хранителната стойност на брашното от лимец е наистина впечатляваща. Само в 100 грама се съдържат повече от 1400 калории, което е огромно количество. В състава влизат още 18 грама протеин, 2,5 грама мазнини и около 9 грама диетични фибри.

Лимецът съдържа и витамини от група В, желязо, цинк, фосфор, калий, витамин А.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase