Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Проектът АЕЦ "Белене" е най-ниско рисковият проект в момента в света. Това показва критичен анализ на Виенския център за ядрена компетентност, каза Янко Янев – изпълнителен директор на центъра, пред БНР.

Oще по темата
"Първо - защото площадката е лицензирана, второ - защото няма регулаторен лист, проектът е лицензиран – в това число и от Брюксел, трето – защото тежкото оборудване, което обикновено чакаш с години, за да бъде произведено, е произведено и даже е на площадката, и платено", обясни той.

Според Янев обаче съществува един голям риск – политическият. По думите му вторият по големина риск е неразбирането от политическата класа на това как се прави атомна енергетика.

"Големият проблем – ние имаме качествен оператор, ние имаме 40-годишен опит в експлоатация на атомни централи – нещо, което ОАЕ нямат, независимо от това, че са ужасно богати, ние имаме решение на проблема с радиоактивните отпадъци… Не искам никой да се обижда, но не допусках, че в българския парламент могат да се говорят абсолютни глупости, неверни научно-технически неща…", коментира той

Според директора на Виенския център за ядрена компетентност решението на парламента за АЕЦ "Белене" е неясно и не помага особено на енергийното ни министерство да преговаря и привлече стратегически инвеститори за проекта.

Въпреки направената от парламента крачка напред, това, което също затруднява преговорите с еветуалните инвеститори, е липсата на законодателство, което ясно да казва, че страната ни има намерение да развива следващите години ядрена енергетика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

СатаНАТО

преди 5 години

До Владо ВрНищо от това, което е уж "готово", не е годно за ползване. Освен това като компетентен строител ще ти кажа, че е много по-лесно и евтино да построиш нещо на гола поляна, отколкото да съживяваш строеж-мъртвец. Освен това за да се свърже Белене към енергийния пръстен, са необходими още 2 млрд лева. Освен това Белене ще доведе до фалит на тецовете Марица, а оттам до фалит на мините Марица и до 20 000 безработни. В същото време пари ще наливаме в джобовете на руснаците за уран.

62

Анонимен

преди 5 години

критичен анализ на Виенския център за ядрена компетентност---------------Може ли да знаем кой е поръчал и платил изготвянето на този критичен анализ?

61

Владо Вр

преди 5 години

Продължавам - от къде измислихте още м/у 8 и 12млрд лева, за довършване на АЕЦ"Белене"? Вземете и си скъсайте дипломите! Сега цени назад. Края на Костовия мандат, цена за довършване - 2,7млрд$.Краят на мандата "Сакс Кобург - Гота" (2005 година), цена за довършване - 3,2млрд евро,говорим за двата реактора(тогава не е бяха платени и доставени). Поне прочетете данните, има ги все още в нета!

fallback