Снимка: Pixabay

Резултатите от проучване на Съвета на жените в бизнеса в България показаха, че дамите развиват все по-успешни кариери в страната. Това каза Мария Маврудиева, изпълнителен директор на организацията, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Поводът за гостуването ѝ беше второто издание на Глобалния форум на жените лидери в София, което започва днес.

"Наскоро направихме проучване сред нашите членове – имаме над 80 фирми членки на Съвета на жените в бизнеса в България, и от 27 хиляди служители жените са около 60%. Жени на ръководни постове – на ниво УС или мениджъри, са около 34%. Ръстът на жените в средния мениджмънт е около 50%. Наблюдаваме младите дами с желание за развитие все по-нагоре. Може би вече нямаме основание да говорим за задържане на развитието им“.

Човешкият фактор и дигитализацията е един от въпросите, които ще бъдат разискани на форума в НДК днес.

„Дигитализацията навлиза в бизнеса на всяко едно ниво – тя е възможност, а не пречка и тя трябва да се приема и насърчава. Това, което не може да оспорим, е, че човешкият фактор винаги ще бъде основен в развитието на всеки един бизнес. Говоря за функциите му на ниво управление, експертиза, комуникация. Това е една неминуема част от развитието на всеки един бизнес, ако той иска да отговаря на нуждите на обществото и на пазара“.

Мария Маврудиева каза, че един от личните ѝ приоритети, по който работи към настоящето и ще бъде важен и в бъдеще, е за развиването на уеб пространството и социалните мрежи. Тя добави, че целта ѝ е да създаде онлайн платформи за развитие на младежите за насърчаване на тяхното професионално развитие в България.

„Да разбрат какви са възможностите и перспективите пред тях, ако останат тук, ако се върнат, след като са завършили образованието си в чужбина. Това направих и аз и смятам, че е важно да им покажем каква невероятна среда за развитие на собствен бизнес, на стартъпи или в големите компании в България имат“.

Повече вижте на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase