Източник: Reuters
fallback

Наричат депресията болестта на 21 век. Депресията може да бъде осакатяваща и много изтощителна, тя е много по-различна от това да бъдеш просто нещастен. Чувството може да бъде приравнено с това, какво човек усеща, когато се намира в тунел без светлина. Надеждата при тези хора изчезва, а приятните им занимания се превръщат в досадни и скучни. 

Борбата с депресията е изключително труден и многокомпонентен процес. Той включва медикаментозно лечение, извършване на ненатоварващи дейности като слушане на музика, разхождане на кучето и т.н. Не на последно място е диетата. Ето някои храни, които действат изключително добре при депресивните състояния.
 
Семена от чия. Изключвайки това, че чията е много модерна храна, тя е източник на аминокиселини, желязо и витамини от група B, които са задължителни за доброто функциониране на нервната система. Понеже чията е източник на протеини, тя подпомага продукцията на серотонин в мозъка. И не на последно място семената от чия съдържат омега 3 мастни киселини. Те също намаляват депресията, тревожността и допринасят за здравословни нива на кръвната захар. Понижените нива на кръвната захар влошават депресията.
 
Сладки картофи. Те са страхотен източник на въглехидрати, които съдържат L-триптофан – аминокиселина, пряко свързана с депресивните състояния и тревожността. Те са източник на витамин B6, който е естествен антидепресант. Голяма част от хората, страдащи от депресия са с ниско ниво на витамините от група B. За това приемът на храни, които ги съдържат е лесно и бързо решение. Сладките картофи съдържат магнезий и калий, които понижават кръвното налягане и нивата на кортизол, които се покачват при стрес.
 
Още храни антидепресанти ще откриете на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 5 години

Шоколад

14

без шум

преди 5 години

Има много наблюдения, че психическата нагласа на човека, неговите умствени способности, емоциите му са свързани със състоянието на червата, на вътрешните органи на храносмилателната система. Повече от 40 % от телесното тегло на човека на практика са микроорганизми, от чийто баланс зависи нашето тяло. Консумирайки нещо, ние храним и тях, като даваме на едни повече, на други недостатъчно. Не е шега. Пишещите тук вероятно имат предвид млади хора, но депресията е масова болест на третата възраст.

13

Анонимен

преди 5 години

И ракийка помага.

fallback