Снимка: архив, Reuters
fallback

Македонски националисти ще протестират в редица европейски градове утре срещу промяна на името на Македония и в защита на идентичността, съобщава скопският вестник "Вечер".

Македонската общност в Берлин ще организира протест пред Бранденбургската врата в 13 часа утре под мотото "Само слънцето е по-старо от Македония". Проявата ще бъде в знак на подкрепа към македонците, които в същия ден ще протестират в 20 часа пред сградата на правителството на Македония.

"Заедно в защита на името на държавата Македония и идентичността на македонската нация", се казва във възвание на македонската общност в Берлин.

Македонци в Италия също организират утре антиправителствен протест в подкрепа на македонския народ, в защита на името и идентичността. Протестът ще се състои пред македонската църква в Нейве, Италия.

Във Франция сходна демонстрация ще има в 14 часа на площад "Трокадеро" в Париж под мотото "Нашето име е Република Македония".

Македонската общност в Австрия организира мирен протест в 13 часа пред сградата на Обединените нации във Виена за защита на правата и свободите на македонците по света.

Македонците в Европа настояват за безусловно прекратяване на разговорите за промяна на името на държавата и идентичността на нацията и безусловно продължаване на членството в Обединените нации и във всички международни организации под държавното име Македония. Те искат да бъде отхвърлен законът за употреба на езиците, анулиране на договора за добросъседство с България "за промяна на историята на македонския народ", помилване на всички задържани във връзка със събитията в парламента на 27 април 2017 г., пише скопският вестник "Вечер", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

117

Македонец

преди 5 години

Смърт на анонимния страхливец и предател, който пише лъжи и глупости под името "Благоевград"! Помнете, че у нас няма "македонска" пропаганда и никога не е имало - има руска пропаганда! Русия създаде фалшивата македонска "нация", Русия разделя нашето Българско отечество чрез фалшиви нации, а русофилските предатели най-много се страхуват от нас, македонците!

116

Анонимен

преди 5 години

Tezi gi organizirat ot Moskva, iskat restart I vrashtane, na poslushniya, na Kremal-Gruevski. Sabotirane na pregovorite s ES, za evroatlanticeskoto badeshte na Makedoniya.

115

Тервел Български

преди 5 години

И да не вземат сЪрбоманчетата да вземат да буйстват у Немско, че Немци като нищо ще им щракнат белезниците, пък тогава като излезе, че са с Български паспорти... Голям майтап ще падне!

fallback