Източник: Reuters

Редовната консумация на ядки има много благоприятен ефект върху състоянието на сърцето. Скорошно проучване доразвива това схващане до степен, в която определя ядките като най-полезната за сърдечната дейност храна. Учените установяват, че само 3-4 порции ядки седмично може да допринесат за значително намаляване риска от ритъмни нарушения на пулса и за превенция на състояния като брадикардия и тахикардия. 

Проучването е много полезно по отношение на това, че дава много конкретни данни за ползите от ядките. Те отдавна са познати като полезни за сърцето продукти, но вече можем да кажем с какво точно са свързани ползите от редовната им консумация.
 
Данните от проучването са събрани в Швеция след проследяване на 61 хиляди души на възраст над 45 години. Статистиката сочи, че това е гранична възраст, над която ритъмни нарушения на сърдечната дейност се установяват най-често.
 
Учените установяват, че колкото по-често се консумират ядки, толкова по-нисък е рискът от поява на подобни сърдечни проблеми. Една до три порции ядки седмично помагат за редуциране на риска с около 3%. До около 12% достига редуцирането на този риск при хора, които консумират ядки веднъж-два пъти седмично. При още по-често хапване на този тип храни може да се стигне до намаляване риска от ритъмни сърдечни нарушения с над 20%.
 
Кои са най-полезните съставки в ядките - вижте на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase