fallback

 

Съживяването на идеята за втора ядрена централа и АЕЦ "Белене" разбуди политическите страсти. Два протеста "За" и "Против" рестартирането на проекта се проведоха вчера на метри един от друг. Удачен вариант, свързан с икономическа изгода или "милиарди левове, излети в корупция"?

"Възстановяването на "Белене" ще бъде икономическа и екологична бомба. Електроцентралата ще трябва да продава години наред няколко пъти по-скъп ток от пазарния. Или частна фирма, или държавата трябва да обезпечава това. Кой ще плаща загубите между пазарната и производствената стойност?", изтъкна бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков.

Oще по темата

В студиото на "България сутрин" лидерът на партия АБВ Румен Петков отхвърли аргументите за екологична криза и подчерта, че АБВ подкрепя не само "Белене", но и "Източен поток".

"Българската държава обяви намерение да привлече чуждестранни стратегически инвеститори без да се ангажира с изкупуване на тока. Те ще плащат тази разлика. Няма как да са се намерили инвеститори, които да не са проверили опасността от екологична катастрофа. Ако отидем към реализацията на газопровода и атомната централа, говорим за 40-50 хиляди работни места. Северна България е смазана и ако там се направи един такъв проект, то ще върнем хората в този регион", заяви Петков.

Според Трайков рестартирането на проекта е условие за реализиране на газовите амбиции на Русия.

"Уклонът на това правителство е към Кремъл. Това е късогледа политика. Рисковете за атомна централа са изключително големи. Това не е нов ход от руска страна, но не е в полза на България", поясни бившият енергиен министър пред Bulgaria ON AIR

"От АБВ искаме в Европа да няма двоен стандарт. Когато Меркел казва, че "Северен поток" е икономически проект, нека не ни обясняват, че "Източен поток" е зависимост. Как може за Германия да е икономически, а за нас зависимост? Двойните стандарти са недопустими", посочи Румен Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

102

Alex London

преди 5 години

До Т.ЖивковНе сме загубили пазарите.Загубили сме производството. А и можеби си забравил как БРАТСКА РУСИЯ ни плащаше с дьрва от Коми,които ние трябваше да си ***

101

Анонимен

преди 5 години

Абе, другари от *** агенцията:1/ от дйека тез 20 м'лярда бря? кой ке го плати туз начинание, м? масква ли? 2/от къв *** да се наливат денги в нещо, дет ще върнье инвестиция след 40 години гачим?

100

Т.Живков

преди 5 години

Пазар за ток винаги ще имаме при една нова АЕЦ. Населението на Турция, за разлика от нас, расте с бързи темпове. 70 % от населението на Турция е под 35 години - млада и бързоразвиваща се нация, за наше съжаление. А що се отнася за износът ни към Русия - сами сме си виновни. Изгубихме необятния руски пазар, за да угодим на ЕС. За Русия изнасяхме от паста за зъби до последната крива огурочка. Само 10 милионна Москва не можехме да задоволим с българский перец.

fallback