Източник: Reuters
fallback

За домашно насилие се говори, когато в една интимна връзка единият партньор злоупотребява с другия, като използва силата си с намерение да причини вреда. Тази злоупотреба би могла да е физическа, сексуална, емоционална, над собствеността или комбинация от изброените.

Физическата злоупотреба се изразява в агресивно поведение с актове на телесно малтретиране. Сексуална злоупотреба има, когато единият принуждава другия да участва в сексуални активности против волята му.

Емоционалният насилник унижава чрез вербални обиди, заплахи, социална изолация, предявяване на неоснователни обвинения в изневяра или контрол над действията и решенията на партньора си. Злоупотребата може да се изразява в повреда или унищожение на собствеността на другия, с цел той да бъде уязвен или контролиран.  

Традиционно домашното насилие се е разглеждало като проявление на мъжкото физическо надмощие над жената в хетеросексуалните връзки и като подкрепяно от патриархалната култура. Съвременното схващане е, че домашното насилие се среща във всякакъв вид връзки. Случва се в брачни двойки, както и между партньори, които дори не живеят заедно. Насилието може да се осъществи от мъж срещу жена или от жена срещу мъж. Може да се прояви както в хетеросексуални връзки, така и в хомосексуални, независимо от социален клас, етнос, култура или религия. 
 
Цикъл на домашно насилие
 
Възникването на насилие има връзка с личностовите черти на участниците, но то присъства само там, където взаимоотношенията го предполагат.  Насилието може да съпровожда едно партньорство и да отсъства при следващо такова.
 
Установява се, че има цикличност в проявите на насилие. Потърпевшият не е насилван през цялото време и насилието не се случва в произволен момент. Циклите се повтарят по предсказуем начин през определени периоди от време. Целият цикъл може да се случи в един ден или да отнеме седмици или месеци в зависимост от връзката. Типична динамика се състои от три фази.
 
Всичко най-важно за домашното насилие четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 5 години

Психически и емоционален тормоз е, когато някой твърди, че го тормозят, без никой никъде да е чул или видял нещо такова. Например, жените напоследък все твърдят, че ги отрмозят, а в реалния свят аз лично не познавам тормозена жена. Дори не съм чувал от реален човек за реално съществуваща тормозена жена. А постоянно ставам свидетел на тормозени мъже. За тормозени жени съм чувал само по медиите. И то само по време на изяви на феминистки. Никъде другаде. А феминистките лъжат много. Власт искат.

10

Анонимен

преди 5 години

Защо трябва да виждаш, че я бие,? Той я бие по друг начин. Емоционално психически сърдечно. Тя след време ще е половин човек, ако е жива и издържи.

9

Анонимен

преди 5 години

Психически и емоционален тормоз, е когато мъжа лъже, унижава птелюбодекства спрямо жената. И прави всичко възможно тя да разбере за да я унищожи и обезличила като човек, душа, личност. Сечението на сърцето и го прави ход в постъпката си спрямо нея. Той се чувства нещо Велико, докато поставя жената на колена. Това му дава сили да се чувства уверен в своите способности, като мъж докато тя е унижена и разбита, като човек, жена личност.

fallback