Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

До 30 дни Министерството на енергетиката ще подготви доклад с конкретни предложения за това как да се оползотворят активите, които България притежава в проекта за АЕЦ "Белене". Това съобщи вчера енергийният министър Теменужка Петкова от Сочи, където участва в десетото издание на международното изложение "Атомекспо", организирано от руската ядрена корпорация "Росатом".

Oще по темата

"Историята за АЕЦ "Белене" е стара. Още в края на 80-те години бе осигурено оборудване, което преди 7-8 години се продаде на една много ниска стойност. През 2004 година правителството на Симеон Сакскобургготски взе решение проектът да бъде одобрен единствено, ако стартира без намесата на държавата от гледна точка на финансирането. Надявам се това решение да не бъде променяно", коментира в студиото на "България сутрин" икономистът Владимир Каролев.

Към момента работна група в Министерството на енергетиката разработва всички възможни варианти, свързани с оползотворяване на оборудването. Обсъжда се мораториумът върху строежа на АЕЦ "Белене" да отпадне, за да може Народното събрание да даде мандат за разговори с инвеститори.

Пред Bulgaria ON AIR Каролев бе категоричен, че един от грешните аргументи за инвестиране на нови средства е нещо, направено в миналото.

"Това, че преди сме инвестирали в нещо, в никакъв случай не е причина да се продължава да се инвестира и сега", отсече икономистът.

Явор Куюмджиев, който е бивш зам.-министър на енергетиката пък коментира, че разходите по проекта, направени до момента, всъщност са сериозни и вложените средства са налице.

"Това е единственият подобен проект в Европа, който притежава всички необходими разрешителни, включително и от Европейската комисия. А от чисто енергийна гледна точка на всички хора е ясно, че през следващите десетилетия потреблението на електроенергия ще се увеличава многократно. Затова и АЕЦ "Белене" трябва да стане факт", подчерта той.

Ако Народното събрание даде мандат, процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" може да стартита до края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

Крадат милиарди

преди 5 години

КОлко плати предишния стратегически инвеститор на България - RWE ..Или терористите на власт около Станишев им платиха за съучастиеОт Москва подадоха з а кражби от народа по времето на Тиминужка Петкова за над 9 000 000 000 живи кървави лева..засега не дават инфо по кои обекти и през кои партиини компаниики ..експерти да допроучат

68

Анонимен

преди 5 години

Разстрел на всички, които са подписвали, на техните семейства и конфискация на имуществото им.След това 5 години забрана на каквото и да е.И после може да си говорим отново за "Белене".

67

далаверата Белене

преди 5 години

Агент Гоце от Сирищник, Румен Петков(пикаещият във фонтани), пелтека Стойнев, "дългият инкасатор" Румен Овчаров, бившия червен министър Петър Димитров и Явор Куюмджиев плачат за затвора във връзка с далаверите около Белене, защото откраднаха милиони, а не построиха нищо. И сега руските под.логи отново точат лиги за нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ.

fallback