Снимка: архив Reuters
fallback

Европейските страни имат 60 дни, за да дадат гаранции, че интересите на Иран ще бъдат защитени в рамките на ядреното споразумение след излизането на САЩ, заяви високопоставен ирански представител, цитиран от Франс прес.

Европейците разполагат с 45 до 60 дни, за да дадат необходимите гаранции за защита на интересите на Иран и компенсиране на щетите, причинени от излизането на Съединените щати", заяви заместник-министърът на външните работи Абас Арагчи на заседание вчера на външнополитическата комисия на парламента.

Oще по темата

За първи път се споменава подобен срок, отбелязва агенцията.

"Ако европейците не дадат гаранции, лидерите на страната ще трябва да вземат необходимите решения", добави иранският дипломат, цитиран на сайта на парламента.

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф започна вчера в Пекин дипломатически маратон с надеждата да договори "ясна бъдеща рамка" за ядреното споразумение след напускането на САЩ, но иска и гаранции от европейците за защита на интересите на Техеран. Зариф пристига днес в Москва, а после в Брюксел, където ще се срещне с колегите си от Франция, Великобритания и Германия.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Путин

преди 5 години

Докато моите европейски партньори се чудят защо Тръмп им го набива отзад, ние с Турция, Израел, СА и Иран се договаряме за подялбата на ресурсите в Близкия изток и за контрола върху световната икономика.А вие братушки е крайно време да престанете да лаете по ръката която може да ви гарантира свобода и хляб, а може и да ви ги вземе.

9

Путин

преди 5 години

Тръмп, докато се бие в гърдите като най-твърдия по отношение на Русия президент, ми прави супер ценни подаръци. Сега Иран ще бъде принуден да клекне пред Русия, само ги чакам да ми се помолят за защита. Ако още се дърпат, моят приятел Нетаняху ще бомбардира не само подразделенията им в Сирия, но направо Иран. После ще им пратя С400, ще ги защитя и ще контролирам половината Близък изток с петрола и газта.Цените на петрола ще скочат и Европа ще обърне мили очета към мен.Това е да си Велик!

8

Анонимен

преди 5 години

Иранските лидери изобщо да не се бавят и минута даже , и моментслно да започнат секретни разработки на балистични ядрени ракети иначе държавата им ще се превърне в Либия и Ирак.

fallback