Снимка: БТА

Иванка Тръмп, съпругът й Джаред Къшнър и американският министър на финансите Стивън Мнучин пристигнаха в Израел като делегация на САЩ за откриването на новото посолство на Вашингтон в Израел, предаде ДПА.

Според видеозаписи, качени от посолството в Туитър, дъщерята на президента на САЩ Иванка и останалите членове на делегацията са били посрещнати на червения килим на летището в Тел Авив от американския посланик в Израел Дейвид Фридман.

Новото посолство на САЩ в Израел ще заработи от утре. Събитието ще съвпадне със 70-ата годишнина от основаването на Израел. Преди почти шест месеца президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да признае Ерусалим за израелска столица и да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим. Това предизвика критики сред международната общност и негодуванието на палестинците.

За утре палестинците, които искат Източен Ерусалим за своя столица, планират масови протести: в ивицата Газа имаше призиви един милион души да се съберат по оградата на границата с Израел, което да бъде кулминация на продължаващите от седмици протести на това място. В Рамала на Западния бряг се очаква шествие с участието на хиляди.

Израел приема преместването на посолството като триумф. "Тази седмица ще бъдем благословени с наистина историческо събитие", каза днес израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Той приветства намеренията на Гватемала и Парагвай също да преместят посолствата си в Ерусалим и допълни, че "и други са напът" да го направят. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase