Снимка: bgonair.bg
fallback

Може да бъде направен опит за унищожаване на ядрените съоръжения на Иран, но те са много дълбоко, прогнозира политическият анализатор проф. Михаил Константинов след оттеглянето на САЩ от иранското ядрено споразумение.

Според него едва ли ще се стигне до директна атака срещу Иран, тъй като страната е твърде голяма и богата. Проф. Константинов е на мнение, че излизането на САЩ от споразумението не говори достатъчно за това, което се случва.

Припомняме, че до последно европейските лидери се опитваха безуспешно да убедят Доналд Тръмп да не скъсва подписаното през 2015 г. ключово споразумение, тъй като то облекчава частично санкциите срещу Иран в замяна на съкращаване на програмата му за обогатяване на уран.

"Французите са категорични, че това решение на Тръмп удря Европа. Загубите са чудовищни, става дума за милиарди долари", обясни пред Bulgaria ON AIR експертът по сигурност Боян Чуков.

Той каза още, че е възможно задкулисно да вървят преговори между Иран и САЩ, а евроатлантическата лоялност към САЩ започва да става непоносимо бреме за Европа.

Междувременно израелската армия нанесе масирани въздушни удари срещу военни обекти в Сирия. Атаката започна, след като ирански военни изстреляха близо 20 ракети по позиции на Тел Авив в района на Голанските възвишения.

"Израел няма стратегическа дълбочина. Може да съществува само, ако предварително нанася удари. Нетаняху започва да има проблеми с Путин. Целта на американците е да се разбие временната коалиция Русия - Турция - Иран", каза още Боян Чуков.

По думите му Турция въобще няма да се съобразява със санкциите, които налагат САЩ и ще си преследва целите в Северна Сирия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 5 години

Губеща била Европа. Ами то това беше целта на Тръмп.

13

Анонимен

преди 5 години

Цялата Американска външна политика след 1945 е основана на това да държи Европа покорна и слаба и никога в съюзни отновешения с Русия....Интересно защо всички които са били в съюзни отношения с Русия не искат и да чуят повече за нея?

12

Турчина

преди 5 години

Сметките са много тънки, които ние няма как да разберем! Но едно е сигурно САЩ не може да си позволи да има мир! То се храни от войните и никога няма да изтърве възможността някъде по света да запали война та да им върви оръжейния бизнес.

fallback