Кадър: Bloombergtv.bg
fallback

Ситуацията в Италия сега изглежда много по-хаотична. Има няколко възможни сценария. Това каза Франческо Мартино, кореспондент за Балканите и Кавказ на италианското издание "Обсерватори Балкани и Кавказо", в ефира на "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria  с водещ Николай Кръстев.

Мартино обясни, че политическата класа, която беше избрана на последните избори, не може да формира новото правителство.

"Има различни причини за това. Но крайният резултат поне засега е, че нямаме правителство и че като цяло възможността за нови избори – говори се най-рано за юли месец, но най-вероятно ще се проведат през есента – става съвсем реалистична", каза още журналистът.

Според Мартино причината вече два месеца да не може да се намери решение за съставяне на ново италианско правителство е резултатът от изборите.

"След изборите имаше поне три основни коалиции или партии с влиятелна роля в парламента, но нито една от тях нямаше достатъчно гласове да сформира сама правителство. Така че се наложи да се търси компромис и да се сформира по-широка коалиция, но поради различни причини това не се случи. Основна роля за това изигра Движение "5 звезди", което зае първото място в изборите и получи мандат да търси и в ляво и в дясно евентуални партньори за формиране на правителство. Но поради различни причини нито левицата, нито десницата стигна до споразумение с тях", каза още Мартино.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback