Общ преглед

България е единствената страна, която декларира, че има заявен интерес и прави конкретни стъпки за влизане в еврозоната. Така коментира намерението на управляващите да започнат преговорен процес  Калин Христов, подуправител на Българска народна банка и ръководител на управление "Емисионн", на дискусията на Клуб Инвестор "Банки и финанси".

Страните, които сега са извън еврозоната, трябва да знаят за промените и отворения й характер, коментира той желанието на България да приеме еврото.

Христов напомни, че страната изпълнява четири от петте критерия за влизане във валутно-курсовия механизъм ЕRМ II, като на 23 май Европейската централна банка (ЕЦБ) ще оповести какво е изпълнението на тези критерии.

Кристофор Павлов, главен икономист за България на УниКредит Булбанк, обяви, че, за да се завърши цялата архитектура на еврозоната, това трябва да стане с добавянето на успешен банков и политически съюз. Той посочи, че са необходими реформи за довършване на банковия съюз, където трябва да се решат въпросите за гарантиране на депозитите, за да не се стигне до евентуална криза.

Фондът за стабилност трябва да е автоматичният стабилизатор по време на криза, за да компенсира дефицит и да предпази от загуба на работни места, коментира той. Експертът отчете, че в момента Европейският съюз е много далеч от създаването му.

Финансовият консултант д-р Христов Кацанис заяви, че ако няма обща политика в еврозоната и конвергенция на икономиката, еврозоната ще продължи да се изправя пред предизвикателства в банковите системи и капиталовите пазари.

Кацанис допълни, че трябва да има задълбочена реформа на еврозоната. "Аз бих препоръчал на България да участва колкото може по-активно в решаване на бъдещето на ЕС и еврозоната. Българската общественост няма ясна представа какво се случва в еврозоната", препоръча той.

Какво още казаха участниците в Клуб Инвестор "Банки и финанси" вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар