Източник: Reuters

Класическата представа за витамин е молекула, която е жизнено важна, но организмът не може сам да си я синтезира най-малкото в достатъчно количество, поради което се налага внасянето ? отвън. В този случай витамин Д не отговаря напълно на определението, тъй като под действието на ултравиолетовите лъчи той се синтезира в кожата. 

Известно е значението му за здравето на костите, зъбите и мускулите. Но тези класически представи значително се обогатиха през последните години. Неговата стойност се допълва с ролята му при превенцията на бактериални и вирусни инфекции, дегенеративните процеси, туморогенезата.
 
Данни от различни проучвания показват подобрение състоянието на пациенти с шизофрения, при които към терапията е бил добавян и витамин Д. Проучвания върху пролетната умора показват, че при пациенти, при които симптомите са изразени и те пречат на ежедневната дейност се установяват много ниски нива на витамин Д – значително под долна референтна граница.
 
Като основна причина се посочва пониженото слънцегреене и излагане на слънце през зимните месеци, което е основен фактор за синтеза на витамин Д в организма.
 
Как витамин D помага срещу пролетна умора - вижте на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase