fallback

Преди няколко месеца отново се заговори за проблемите с акушерките. Истината е, че такива няма. Това е така, защото голяма част от тях категорично напускат не само системата, но и страната ни.

Само ниското заплащане ли е причина акушерките у нас да намаляват драстично? Има ли опасност до няколко години България да остане без родилна помощ и колко фатално може да е това за майките и техните бебета? Коментар в предаването "Директно" по Bulgaria On Air от Мария Евгениева от Фондация Тръст за социална алтернатива и Гергана Велкова от Алианс Български акушерки.

Непосредствено преди Международния ден на акушерките – какви са проблемите в системата?

"Цената, която плащат майките е много висока. Те не са в центъра на нашата здравна грижа. Не се отделя достатъчно внимание на разговори с бременната жена.", коментира Мария Евгениева.

Колко е важна правилната консултация по време на бременноста и непосредствено след нея и колко фатална може да се окаже нейната липса. Защо майките се допитват до съветите на неквалифицирани за това "специалисти"?

"Имаме случаи, когато родители са консултирани да кърмят бебетата си на цената на всичко. Новородени са приемани спешно в болница заради това.", сподели случай от практиката си Мария Евгениева от Фондация Тръст за социална алтернатива.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 5 години

Акушерките в България все по-малко. Чудно що ли? Ами защото чиновници, политици и тарикати в системата крадат и разхищават брутално, та за акушерките пари не достигат никакви. И те - ауу, каква изненада - отиват там, където НЕ Е така...

14

Анонимен

преди 5 години

По - малко са, защото лекарите не ги допускат до резултата от рекета. Всеки дърпа към него си.

13

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 15Като е здравноосигурена съпругата Ви, да бяхте потърсили частна клиника с договор с касата, неизчерпан лимит за прегледи и изследвания и да бяхте си взели направление.Да не мислите, че частните клиники работят безплатно?

fallback