Reuters

Откакто някои знаменитости заложиха на татуировките за изразяване на идентичността си, все повече татуисти се превръщат в знаменитости. И в това няма нищо лошо, стига манията за татуиране да върви успоредно с презентиране на потенциалните рискове от разкрасителната процедура. 

Статистиката сочи, че над 35% от американците на възраст 18-25 години имат поне по 1 татуировка върху тялото си, а манията не спира да се разраства в световен мащаб, включително у нас. Това провокира специалистите да посочат няколко от рисковете от татуирането, които задължително трябва да се имат предвид преди пристъпване към перманентната кожна интервенция.
 
Риск от инфекция
 
Това е най-дискутираната и позната опасност от поставянето на татуировка. Рискът може да дойде от нестерилна среда в студиото, замърсено мастило, некачествена грижа за кожата след татуиране и други.

Алергична реакция
 
Макар и рядко, татуираният може да развие кожна алергична реакция, отключена от никел или живак в мастилото, действащи като много потентни алергени. Алергична реакция може да се развие и вследствие неконтролираното излагане на татуирания участък на пряка слънчева светлина. В повечето случаи реакцията на кожата е временна, но може да се стигне и до трайно влошаване качеството на татуировката. Задължително се консултирайте за качеството на мастилото и евентуалните алергени в него преди татуиране.
 
Още за рисковете, които крият татуировките, може да прочетете в Puls.bg
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase