fallback

В началото на седмицата три пациентски организации сигнализираха, че повече от 700 ХИВ позитивни са застрашени да останат без лекарства и да развият усложнения. Причината е обжалване на обществената поръчка за медикаментите, които трябва да се доставят до страната. Вчера Министерството на здравеопазването излезе със съобщение, че са задействани всички възможни процедури и мерки, за да не остане нито един пациент без нужните му лекарства.

Според Александър Миланов от Националната пациентска организация, терапията с лекарствата за ХИВ позитивни контролира нивата на вируса в кръвта, а ако хапчетата спрат да се приемат, човекът може да развие странични ефекти.

Oще по темата

"Не мога да бъда спокоен, че проблемът ще бъде решен. Здравното министерство съобщи, че ще извади резервите си от лекарства и ще преговаря с фармацевтични компании да направят дарение към държавата. Не искаме да се стига до момента, в който над 700 души да останат без едно от двете най-важни лекарства", уточни в "България сутрин" Миланов.

По думите му е налице търговски спор между няколко фармацевтични компании, а освен това има и обжалване на процедурата за доставката на медикаментите.

"Едно обжалване на обществената поръчка може да доведе до реална опасност ХИВ позитивните да останат без медикаменти. В момента в България се въвеждат т. нар. генерични лекарства - те ще спестят милиони на държавата. Наистина искам обществото да се запознае повече с болестта", коментира още той.

Артистът Иво Димчев, който от 12 години живее с вируса ХИВ, каза пред Bulgaria ON AIR, че всеки болен е зависим от лекарствата и ако се спре тяхното приемане има голяма вероятност да се развие резистентност.

"Може да трябва да се лекувам с по-стари лекарства. Сега взимам едно хапче на ден, но тава са лекарства от преди няколко години. Не взимам терапията си от България, защото се страхувам. Не разчитам на системата. Започнах терапия в Холандия, сега в Лондон. Ако хората не взимат медикаментите си един месец, техният вирусен товар може да се увеличи", допълни артистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Питащ

преди 5 години

ГЕРБ станаха гробокопача на българското здравеопазване! Пълна абдикация от проблемите здравето на българите от МЗ. Национализираха Здравна каса! Тоз финансист Кирил Анание съвсем ще довърши общинските и областните болници! До кога ще се подиграват с колектива на болницата в Ловеч и населението в областта?

8

Ще гласувате ли

преди 5 години

за Борисов 4? + да, - не

7

Анонимен

преди 5 години

Мълчат и крадат...

fallback