Снимка: Reuters

Папа Франциск определи като позитивен изхода от състоялата се в петък среща на лидерите на Северна и Южна Корея и техния смел ангажимент да сключат мир и обеща да ги подкрепи с молитвите си, предаде Франс прес.

"Ще придружа с молитвите си позитивния резултат от срещата на върха на двете Кореи и поетия от лидерите на двете страни смел ангажимент да поемат по пътя към мира" и към безядрен Корейски полуостров, заяви папата след молитва.

Още по темата
"Моля се на Бога надеждите за бъдеще на мир и братско приятелство да не бъдат измамени и сътрудничеството да може да продължи, носейки плодове на обичания корейски народ и на целия свят", добави Франциск.

Още в сряда, два дни преди историческата среща между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и южнокорейския президент Мун Дже Ин папата увери, че подкрепя и насърчава тази среща.

Междувременно властите в Северна Корея решиха на 5 май да преместят стрелките на часовници с 30 минути напред, за да бъде страната в един часови пояс с Южна Корея, съобщи севернокорейската осведомителна агенция КЦТА.

КЦТА се позова на указ на Президиума на Върховното народно събрание "За промяна на пхенянското време". Установяването на единен часови пояс на Корейския полуостров беше договорено на историческата среща в пограничното селище Панминчжон.

Северна и Южна Корея бяха в една и съща часова зона в течение на десетилетия до 2015 г., когато Пхенян въведе собствена, като върна стрелките с 30 минути назад спрямо Сеул, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase